Les interlocutòries del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona de l'operació Volhov lliguen des del Tsunami Democràtic fins al suport de Rússia per consolidar la independència de Catalunya. L'operació, que ha acabat amb 21 detinguts, situa el cercle de confiança de Carles Puigdemont en David Madí, Xavier Vendrell, Xavier Vinyals i Jaume Cabaní.  

Entre les funcions que els adjudica hi ha el desenvolupament de la plataforma de criptomonedes "per garantir i evitar el control de l'Estat en els moviments de capital". La investigació assegura que Víctor Tarradellas era l'interlocutor amb Rússia i que Carles Puigdemont "estaria mantenint contactes per construir nous bancs o, fins i tot, per comprar Caixa d'Enginyers".

L'escrit del jutge Joaquín Aguirre de David Madí, president d'Aigües de Catalunya, diu que pretenia adquirir Agbar i que "hauria activat contactes polítics per aconseguir que prosperés". "Aquest tràfic d'influències és el que ha motivat que David Madí hagi contractat Joan Puigcercós i Cinta Pascual, ja que és conscient que li obriran els consistoris governats per ERC i les residències", prossegueix la interlocutòria. 

 

 

Tsunami Vendrell

En les interlocutòries hi apareix tothom. Consellers del Govern tant de JxCat com d'ERC, com Alba Vergés, Josep Bargalló, Chakir El Homrari, Damià Calvet, Miquel Sàmper, Miquel Buch, el ministre Salvador Illa, que formarien part d'una trama de tràfic d'influències per garantir contractes tant a David Madí com a Xavier Vendrell.

Hi ha una barreja d'acusacions per corrupció i d'unió de forces per al procés independentista que arriben fins i tot a valorar que Tsunami Democràtic no s'ha activat perquè ERC té en joc la presidència: "La inhabilitació de Joaquim Torra ha suposat per a Xavier Vendrell i ERC un punt d'inflexió en el seu camí a obtenir la presidència de la Generalitat, per la qual cosa, encara que s'hagi reforçat el discurs de la repressió per part de l'Estat, no han mostrat cap interès a activar Tsunami Democràtic".

En l'escrit del jutge sobre Xavier Vendrell li atribueixen el control de Tsunami: "S'acredita igualment l'activitat de direcció i participació directa de Xavier Vendrell en les accions que executa Tsunami Democràtic amb afirmacions del tipus: 'ja enviaré gent per protegir plaça Urquinaona' o 'hem muntat un escenari a l'autopista' o que no s'havien de focalitzar exclusivament a Barcelona; així com en els actes que es van produir durant el partit de futbol celebrat el 2019.12.18 al Camp Nou. Per tot això s'aconsegueix la presumpció que Vendrell no només participa en el moviment de Tsunami, sinó que dona instruccions de les accions que s'han de dur a terme".

 

 

La investigació situa Xavier Vendrell en el centre de l'estratègia independentista: "Xavier Vendrell estaria actuant perquè persones de rellevància a ERC arribin a acords, fins al punt d'acompanyar Joan Tardà i Sergi Sol a Ginebra per reunir-se suposadament amb Marta Rovira. Precisament, ella va enviar un paquet a Xavier Vendrell que es va lliurar a la seu d'ERC a Barcelona. A més, també ha viatjat a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont. Aquestes trobades reforcen el contingut dels enregistraments de Víctor Terradellas, que situen Vendrell, al costat de David Madí i Xavier Vinyals, com a peça clau en l'estratègia dissenyada pels líders independentistes".

I implica Oriol Soler i Eduard Voltas: "Tant és així que Oriol Soler li diu que està a les seves ordres i Eduard Voltas parla amb Vendrell sobre els canvis que s'han de fer en relació a algun tipus de projecte audiovisual que estan elaborant per reclamar la independència de Catalunya i denunciar el que consideren abusos de l'Estat".

 

 

 

La investigació també apunta Madí com a un dels promotors de Tsunami Democràtic: "Pel que fa als esdeveniments que van tenir lloc la tardor del 2019 va ironitzar que no se sap qui dirigeix Tsunami, 'que déu nostre senyor', comentant que el país s'està aixecant, volen provocar un altre 155 i acabaran d'incendiar-ho tot. A la seva dona li va explicar que els moviments als carrers els estaven instigant els catalans. De fet, de l'observació de les comunicacions es desprèn que David Madí està perfectament informat de les mobilitzacions que es produeixen i sembla inferir-se que coneix qui hi ha darrere del moviment Tsunami Democràtic, col·laborant-hi per posar el país enlaire, afegint que les instruccions són molt precises".

La Covid, també

La investigació està tan actualitzada amb el moment que vivim que fins i tot inclou un suposat tràfic d'influències per aconseguir un concurs sobre la detecció de Covid en l'aigua. "Fins a tal punt arriba la seva esfera de poder que pretén proposar-ho a Salvador Illa, ministre de Sanitat, i ell hi accedeix a través de José Luis Ábalos, ministre de Transport".  

"David Madí ha intentat obtenir rèdit econòmic de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Aquests negocis van passar per activar, una vegada més, els seus contactes polítics, com Víctor Cullell, secretari de Govern, o Brauli Duart, secretari general d'Interior. Aquest últim li va explicar el desgavell que s'estava vivint en la gestió de la crisi. Si bé fins al moment no s'ha pogut corroborar si aquestes intencions van fructificar, no és descartable que David Madí s'hagi pogut veure beneficiat per alguna adjudicació pública".

La investidura de Sánchez

El jutge no dona res per perdut, i fins i tot en la interlocutòria, que resumeix diverses converses telefòniques de Xavier Vendrell, reflecteix el suposat interès de Carles Puigdemont en la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "L'esfera d'influència de Xavier Vendrell és tan important que afirma que Puigdemont li va dir que calia fer president Pedro Sánchez, encara que fos gratis, i que si els seus, s'entén que els de Puigdemont ho saben, el maten. Però el més rellevant és que d'aquestes converses i reunions amb Puigdemont s'infereix que no són esporàdiques i que, en efecte, tots ells participen en la gestió d'una estratègia ben definida, tal com inicialment es va desprendre dels àudios interceptats a Víctor Terradellas".