Al setembre del 2017, l’aleshores fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza (mort dos mesos després), va anunciar en una instrucció a la fiscalia que obriria diligències a 712 alcaldes catalans per la seva “implicació” en l’1 d’octubre i, fins i tot, va anunciar que si no es presentaven a declarar els faria detenir pels Mossos d'Esquadra.

Finalment però, les investigacions a alcaldes han estat un suflé que s’ha desinflat amb el pas del temps i la intenció de muntar una causa general contra els alcaldes independentistes ha quedat en la investigació de poc més d’una desena part, de la qual la majoria ja s’han arxivat.

Segons ha comunicat l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), en realitat només han estat investigats 78 alcaldes o alcaldesses (un 10,9%) dels que va anunciar amb gran rebombori mediàtic el fiscal Maza, de les quals només queden 16 causes obertes, ja que les altres 62 han quedat arxivades.grafic amiA hores d’ara queden 10 causes traslladades als jutjats perquè continuïn la investigació i 6 més pendents encara d’algun tipus de pronunciament. De fet, les causes s’estan arxivant de forma gairebé sistemàtica tan bon punt es tracten en cada demarcació judicial, de manera que fa unes setmanes es van arxivar de cop la majoria de causes contra els alcaldes de la demarcació de Lleida, pocs dies després es va fer el mateix amb els del Baix Llobregat i aquests darrers dies ha tocat el torn als alcaldes gironins.

En els documents de les diferents fiscalies queda provat que els alcaldes no van cometre cap delicte en relació a l’1 d’Octubre, tal com s’ha defensat sempre des de l’AMI. Els escrits d’arxivament de les diferents fiscalies són pràcticament idèntics i destaquen que tot i que consideren acreditada la participació o col·laboració de l’alcalde o alcaldessa en l’organització de l’1 d’Octubre no han trobat cap mena de prova que ho pugui demostrar.

Amb tot, l’AMI ha volgut mostrar la seva preocupació pels casos que continuen oberts, ja que “demostren, un cop més, l’arbitrarietat de la justícia”.