La Fiscalia General de l'Estat ha ordenat a les fiscalies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que citin a declarar com a investigats els 712 alcaldes dels ajuntaments que col·laboren amb la Generalitat per executar el referèndum. I demana als Mossos d'Esquadra que detinguin els alcaldes que no es presentin a declarar.

Els alcaldes han de rebre la citació dels Mossos d'Esquadra, a qui la Fiscalia General de l'Estat ha designat com a policia judicial. Les quatre fiscalies provincials de Catalunya llançaran l'ordre de citació "en relació amb els presumptes actes de cooperació en l'organització del referèndum il·legal", diu l'ordre de la Fiscalia General de l'Estat.

Si hi ha algun alcalde que no s'hi presenta, els Mossos tenen l'ordre de detenir-los i portar-los a la Fiscalia "en el termini més breu possible".

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, demana prioritzar els ajuntaments amb més volum de població davant la gran quantitat d'alcaldes citats, més de 700.

Maza argumenta que en la providència del Tribunal Constitucional ha acordat la suspensió del Decret 140/2017, de 7 de setembre, del Govern de la Generalitat de Catalunya, de normes complementàries per a la celebració del referèndum d'autodeterminació. En aquesta resolució s'adverteix a les autoritats i funcionaris del seu "deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada", i els avisa de possibles responsabilitats penals.

Entre els destinataris d'aquest requeriment hi ha els alcaldes de tots els municipis de Catalunya. Avui la Fiscalia ha mogut fitxa i ha ordenat citar-los com a imputats, com a investigats. Amb tot, l'única figura jurídica que pot imputar és el jutge. No la Fiscalia. La Fiscalia sí que ho pot demanar, però ha d'esperar que l'autoritat judicial, quan valori les proves i les declaracions dels alcaldes, decideixi si acusa formalment els alcaldes.

Si les citacions comencen a arribar demà, els quatre fiscals provincials tenen 12 dies per interrogar uns 174 alcaldes cadascun. Això és 14 alcaldes al dia, en el cas que es presentin a declarar. Un cop acabada la declaració, el fiscal podria demanar mesures cautelars, que ha de decidir un jutge, i acusar-los del delicte que cregui. De moment, no hi ha dates de citacions, ni delictes previstos, ni temps perquè els jutges decideixin sobre el futur de més de 700 alcaldes abans del referèndum.

Consulta aquí els alcaldes investigats

Aquest és el llistat que ha enviat la Fiscalia General de l'Estat a les quatre fiscalies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. És el llistat de l'AMI i de l'Associació Catalana de Municipis sense els alcaldes que no s'han posat a disposició del Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat per fer el referèndum. La llista s'anirà actualitzant a mesura que la Fiscalia detecti que hi ha més ajuntaments a disposició de la Generalitat per fer que es pugui votar l'1 d'octubre.

 

 

I aquesta és l'ordre de la Fiscalia General de l'Estat 

José Manuel Maza detalla, en la providència que ha enviat als quatre fiscals provincials catalans, que apliquin la prohibició del TC sobre les lleis del referèndum i que prenguin declaració als alcaldes que han cedit els locals municipals i s'han posat a disposició de la Generalitat per fer el referèndum.

 

Read in English