Un desgavell penós s'ha produït a Extremadura, després que s'han vacunat amb AstraZeneca persones menors de 60 anys, cosa que desaconsellen les autoritats sanitàries. Gairebé un centenar de policies, guàrdies civils i professors han rebut "per error" la vacuna d'AstraZeneca quan s'esperava que rebessin la dosi de Moderna. 

La decisió de reservar AstraZeneca a partir dels 60 anys, és perquè en persones grans s'hi ha trobat un nombre irrisori de casos de coàguls o trombosis, en contrast amb els joves, especialment dones.

Els vacunats van anar dimecres al Palau de Congressos de Càceres pensant que se'ls vacunaria amb Moderna, però una confusió va fer que se'ls subministrés AstraZeneca. La Junta d'Extremadura, governada pel PSOE, ha afirmat que tot plegat ha estat per un "error humà", i el gerent de l'àrea de Salut de Càceres, David Zambrano, ha parlat d'"incident". 

"Totes les persones vacunades estan localitzades, hi hem contactat i els farem un seguiment d'almenys una setmana", han indicat des dels serveis mèdics extremenys. El conseller de Sanitat i Serveis Socials de la Junta d'Extremadura, José María Vergeles, ha demanat disculpes als afectats, i ha agraït la feina de l'equip de vacunació que treballava quan es va produir aquest "incident", per "seguir els controls i adonar-se de l'administració de la vacuna per informar i tranquil·litzar els afectats".

Mentrestant segueix la incertesa sobre si els vacunats d'AstraZeneca poden rebre una vacuna diferent com a segona dosi. El ministeri de Sanitat decidirà la setmana vinent, si ho recomana.

Els estats de la Unió Europea havien començat conjuntament la vacunació amb AstraZeneca. Però, davant les aturades i entrebancs per les noves informacions que anaven sorgint, cada territori ha fet el seu camí: Dinamarca n'ha suspès definitivament el subministramentAlemanya ha decidit combinar-la amb dosis d'altres vaccins i d'altres països segueixen com si res hagués passat.

Sigui com sigui, Europa no renovarà el contracte amb la farmacèutica i ara el gran interrogant és què fer amb les persones que ja s'havien vacunat amb una primera dosi d'AstraZeneca.

Diversos especialistes consultats per aquest diari apunten que hi ha diferents estratègies: seguir amb normalitat, que els pacients es quedin finalment només amb una dosi posada, esperar mesos a posar la segona dosi per tal que la vacunació avanci, o posar una segona dosi que sigui de Pfizer o Moderna.