Les persones amb menys de 60 anys que han rebut a Alemanya una primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per AstraZeneca completaran la pauta amb un fàrmac alternatiu, segons han acordat els responsables de Sanitat del Govern central i dels lands. Després d'uns dies d'especulacions, finalment els qui ja han començat la pauta de vacunació amb AstraZeneca i estan per sota del topall d'edat --uns 2,2 milions de persones-- rebran una segona dosi de Pfizer o Moderna, els dos altres vaccins que disposa Alemanya en espera de l'arribada de Janssen.

Les autoritats alemanyes ara només estan injectant la solució d'AstraZeneca a les persones més grans de 60 anys, pels dubtes sobre la possible aparició de trombes, reconeguts per l'EMA com un potencial efecte secundari de caràcter rar.

"La solució que hem trobat ofereix una bona protecció", ha argumentat el diputat bavarès Klaus Holetschek, que en declaracions a l'agència DPA ha defensat que és una bona alternativa "especialment en la tercera onada".

No obstant això, les recomanacions generals no tanquen la porta al fet que una persona amb menys de 60 anys pot completar la pauta amb dues dosis d'AstraZeneca, tot i que es tractaria de casos concrets i només després d'una anàlisi individual de riscos.

Dinamarca suspén la vacunació

Tot això passa mentre la Direcció General de Sanitat de Dinamarca ha decidit suspedre aquest dimecres de forma definitiva la vacuna de AstraZeneca contra la covid-19, paralitzada des de fa un mes, a l'considerar que hi ha una connexió probable entre aquesta i els casos anòmals de trombosi, que hi ha suficients vacunes en el mercat i la situació epidèmica en aquest país està controlada

Les autoritats sanitàries daneses van assenyalar, però, que estan "completament d'acord" amb l'Agència Europea de l'Medicament (EMA) que la vacuna d'AstraZeneca és "segura i efectiva" contra la Covid-19, tot i que van recordar que la decisió final és de cada país.

Pel que fa a la vacuna Janssen de Johnson & Johnson, el fabricant ha posat en quarantena els lliuraments de manera que actualment no es poden utilitzar a Dinamarca. En aquest sentit també volen ser pioners i abanderar, conjuntament amb les autoritats farmacèutiques nord-americanes i europees, l’estudi de l’efecte d'aquesta vacuna. 

Imatge principal: La vacunació amb Astrazeneca / EFE