La Unió Europea no renovarà els contractes per a la compra de vacunes de la farmacèutica anglosueca AstraZeneca i la nord-americana Johnson & Johnson, després dels presumptes efectes secundaris que han causat, ha informat avui el diari italià La Stampa.

Segons aquest diari, que cita una font del ministeri italià de Sanitat, "la Comissió Europea, d'acord amb els líders de molts països, ha decidit que al venciment dels contractes vigents per a l'any en curs, aquells amb empreses que produeixen vacunes de vectors virals no seran renovats".

vacuna johnson - EFE

Una dosi de la vacuna Johson & Johnson / EFE

Sèrums d'ARN missatger

L'objectiu, explica el diari, és centrar-se en els sèrums d'ARN missatger, que transporta les instruccions per a la producció de la proteïna Spike utilitzada pel coronavirus, que permet que el cos produeixi anticossos específics i s'immunitzi a si mateix i que utilitzen les cases Pfizer i Moderna, que fins ara han donat més seguretat i "també al front contractual".

D'aquesta manera, afegeixen, també quedaria penalitzada la vacuna que s'està desenvolupant a Itàlia, ReiThera, que es troba en fase de prova.

Mentrestant, el Govern italià esperarà una valoració de la Agència Europea de Medicaments (EMA) per administrar la vacuna de Janssen, que els Estats Units han recomanat suspendre cautelarment després de la detecció de casos de trombes, però considera que "és una vacuna que haurà d'utilitzar-se perquè és important".

Diversos mitjans italians esmenten avui la hipòtesi que l'EMA, igual com va succeir amb AstraZeneca, aconselli la inoculació de Johnson & Johnson a les persones majors de 60 anys.

Itàlia va rebre aquest dimarts un primer lot de 184.000 vacunes de Janssen i "espera i distribuir-les tan aviat com s'aclareixi la situació", segons va explicar el president de l'Institut Superior de Sanitat (ISS), Silvio Brusaferro. Itàlia va assolir aquest dimarts les 4.018.236 persones immunitzades amb les dues dosis de vacuna necessàries.

Els contractes

Ara per ara, la Unió Europea té els següents contractes firmats amb les diferents vacunes: 200 milions de dosis de Johnson & Johnson a partir del segon semestre de 2021 amb la possibilitat de 200 milions addicionals.

Referent a AstraZeneca, la UE té acordats 300 milions de dosis amb l'opció de 100 milions addicionals, 304 milions de vacunes acordades amb Pfizer i 310 milions de Moderna amb la possibilitat de 150 milions addicionals per al 2022.

 

Foto principal: Una sanitària prepara una dosi de la vacuna AstraZeneca / EFE