Ciutadans va ser el gran perjudicat de les eleccions madrilenyes del passat 4 de maig. La formació que lidera Inés Arrimadas va passar dels 26 escons que tenia a no obtenir-ne cap i quedar sense representació a l'Assemblea de Madrid. 

El partit està en un moment molt crític i, segons explica El Independiente, intentarà recuperar-se en una convenció nacional prevista per al mes de juliol que servirà per "rellançar" el projecte amb la implicació de la militància com un dels principis bàsics d'aquesta refundació. Aquest és, precisament, un dels grans problemes del partit; la fuga de militants.

Els resultats a Madrid, quan Cs va perdre més de mig milió de vots que van anar a parar al PP d'Isabel Díaz Ayuso, estan portant a una tendència descendent dels afiliats. Segons expliquen fonts del partit al citat mitjà, Ciutadans tindria actualment 2.300 militants a Madrid, una xifra molt allunyada dels 7.000 inscrits que hi havia l'abril del 2019, quan Albert Rivera liderava la formació. 

Quan Arrimadas es va posar al capdavant del partit el març del 2020 els militants madrilenys ja havien començat a baixar i n'hi havia 5.000; en un any la xifra ha baixat fins a 2.300.

Rentat de cara?

Ciutadans està satisfet de la campanya que van fer a Madrid però algunes veus del partit expliquen a Público que no van escollir bé el lema de la campanya. "El centre no ven, i menys en un ambient completament polaritzat".

És per això que alguns sectors plantegen reforçar la seva part "liberal" més que la "centrista"; creuen que això és el que els permetrà diferenciar-se més del PP. Així doncs, destaquen qüestions com l'eutanàsia, l'avortament, la prostitució...

Un altre dels canvis podria ser un canvi de nom del partit, ja que "la marca està cremada", segons expliquen fonts del partit a El Español​. Aquest canvi és, per ara, una inquietud més que un debat, i si es fes consistiria més a afegir un cognom al nom actual. "Es mantindria la idea de la ciutadania i potser es podria jugar amb l'ingredient del liberalisme, però encara no estem en aquest punt. No ho descartem, però no està damunt la taula", asseguren des del partit. 

Fuga de diputats i regidors

La mateixa setmana de les eleccions, quatre diputats de Ciutadans a les Corts Valencianes van sol·licitar la seva baixa del partit i van comunicar que abandonaven el grup parlamentari, tot i que afirmaven que seguirien "treballant i defensant en llibertat els interessos de tots els valencians" com a diputats no adscrits.

Es tracta dels diputats Jesús Salmerón, Cristina Gabarda, Sunsi Sanchis (que va substituir Toni Cantó després de renunciar a l'acta a mitjans de març) y José Antonio Martínez, que també és portaveu adjunt del partit.

En la mateixa línia, cinc regidors de Ciutadans de Vila-seca van anunciar que abandonaven el partit. Juan Antonio Ramírez, María Belén Velasco, Concepción Dolores Insa, Sandra González i Miguel Ángel Hidalgo van apuntar que a partir d'aleshores actuarien com a regidors no adscrits als plenaris municipals però que ho farien de manera conjunta amb una única veu. 

 

Foto principal: La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / EFE