L'ofensiva judicial iniciada per Quim Torra contra la Junta Electoral Central no prospera. Un jutjat de Madrid ha desestimat la querella presentada pel president contra el membre de la Junta Electoral Central a proposta de Ciutadans, Andrés Betancor, per delicte electoral i activitats i assessoraments prohibits als funcionaris públics.

El jutge sosté que no hi ha indicis de delicte contra Betancort, catedràtic de dret administratiu de la Universitat Pompeu Fabra i assessor de Cs, atès que “no és un funcionari públic que s'aprofiti d'aquesta condició per formar part de la Junta i resoldre en contra dels interessos que assenyala el querellant”. Això no obstant, creu que d'haver-hi una possible incompatibilitat aquesta seria administrativa, no penal. La fiscalia s’oposava a la querella.

Ple Inhabilitacio Quim Torra Costa Batet  - Sergi Alcazar

Quim Torra, inhabilitat,  abandona el Parlament / Sergi Alcàzar 

Llaços grocs i inhabilitació

Andres Betancor, defensava Torra a la querella, va participar "activament" en sis resolucions i acords de la JEC derivades d'actuacions plantejades per la formació taronja, com ara el requeriment per a la retirada del Palau de la Generalitat dels llaços grocs i de les pancartes en suport dels líders del procés empresonats -que va motivar posteriorment la inhabilitació del president Quim Torra.

Torra mantenia en la querella que Betancor, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra, va simultaniejar la seva feina a la junta amb el seu assessorament a Ciutadans entre 2017 i 2019. A banda de percebre un sou del partit, tenia despatx al Congrés, i segons la querella "lluny de mostrar una actitud pública de neutralitat jurídica i partidista" es vantava "del seu interès personal" en totes aquestes resolucions de l'àrbitre electoral com ho demostren articles i missatges al Twitter publicats per Betancor. Quan va deixar de ser vocal, es va incorporar en qualitat de secretari jurídic a la gestora de Ciutadans, creada en plegar Albert Rivera.

Cap delicte

El jutge, però, no aprecia indicis de la comissió de delicte per part de Betancor "atès que no és un funcionari públic que s'aprofiti d'aquesta condició per formar part de la Junta i resoldre en contra dels interessos que assenyala el querellant". El magistrat aclareix que adquireix la condició de funcionari públic precisament en el moment que entra a formar part de la Junta, en la qual intervé en decisions d'òrgan col·legiat.

Les afirmacions de Quim Torra sobre la intencionalitat de l'exvocal relatives a un interès personal en els assumptes sotmesos a la decisió de la JEC "són tan sols opinions sense cap confirmació fàctica".

 

Imatge principal, l'exvocal de la JEC Andrés Betancor / EP