Andrés Betancor, l'assessor de Ciutadans i membre de la Junta Electoral Central, que era alhora jutge i part ja que en el partit unionista s'encarregava d'assessorar sobre recursos davant de la JEC que després resolia com a membre d'aquesta, va incomplir la llei en compaginar una feina en un partit polític amb el lloc de catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Així ho avança eldiario.es, que assegura que el vicerector de la UPF va reconèixer en un informe que Andrés Betancor no havia sol·licitat la compatibilitat abans d'entrar a treballar pel partit malgrat ser un requisit obligatori. Betancor va incomplir l'obligació de sol·licitar a la universitat la compatibilitat professional quan va decidir compaginar el seu lloc de catedràtic amb el d'assessor de Ciutadans i vocal de la Junta Electoral Central.

Segons l'informe del vicerector, citat per l'esmentat mitjà, es reconeix la infracció comesa per l'assessor mentre resolia recursos a favor de Cs a la JEC ja que va mantenir el seu lloc a la UPF, ja que Betancor no va reclamar la compatibilitat preceptiva i d'obligat compliment.

A més, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) va denunciar no només que Betancor no va sol·licitar degudament la compatibilitat sinó que per la seva part, la universitat no li va obrir cap expedient.

La llei d'incompatibilitats del Personal al servei de les Administracions Públiques

La llei d'incompatibilitats del Personal al servei de les Administracions Públiques estableix que si els professors universitaris volen dur a terme una segona activitat professional, "serà indispensable la prèvia autorització de compatibilitat" per part del centre. Betancor, tanmateix, simplement va sol·licitar una reducció de jornada i amb això en va tenir prou per iniciar la seva col·laboració amb el partit.

Davant d'això, la FNEC va reclamar l'expedient que el rector va prometre obrir a Betancor, però l'única resposta de la facultat va ser una carta redactada pel vicerector sense capçalera de la facultat. En la missiva, citada per eldiario.es, el vicerector reconeix que el catedràtic havia d'haver sol·licitat la compatibilitat, però afegeix que la Universitat no disposa d'un procediment específic per sol·licitar-la. També assenyala que "una part significativa del professorat" té la "concepció errònia" de què sol·licitant una reducció de jornada ja es compleixen els requisits per poder compaginar el càrrec amb una altra ocupació.