Al cap dels seus assessors potser semblava genial, però Joan Carles s'ha emportat un desengany en el seu primer intent de tornar a Espanya. Sol·licitar voluntàriament una regularització fiscal per solucionar el cas de les targetes black amb què es van beneficiar el propi emèrit, la seva dona oficial i alguns dels seus nets, semblava ser la maniobra perfecta per aplanar el camí de tornada, amb un objectiu definit i urgent, tornar a casa per Nadal.

Poc importava, pel que sembla, que demanar la regularització comportés implícitament el reconeixement d'haver faltat als seus deures fiscals, però algú va haver de pensar que allò seria un escull sense importància que, en tot cas, aclariria la situació de Joan Carles davant de la justícia espanyola, ja que els milions a Suïssa, Jersey o on sigui són figues d'un altre paner que sembla que no preocupen els fiscals espanyols.

Acusacions contra la Moncloa

Tot se'n va anar en orris quan diumenge el diari 'El País' donava a conèixer la intenció de regularitzar la seva situació fiscal. De cop, els plans de tornada es van paralitzar fins al punt que aquest dimarts el diari 'La Razón' acusa directament La Moncloa de la filtració de la maniobra blanquejant de Joan Carles al mateix temps que 'El Mundo' indica que anònims "amics" de l'emèrit ja li han desaconsellat el viatge per menjar torró a terra espanyola davant del gir dels esdeveniments.

Segons aquests mitjans, tot formava part d'un operatiu calculat per facilitar el retorn, però ara caldrà esperar a una nova oportunitat. 'El Mundo', que assenyala fonts sense nom del "cercle pròxim a Joan Carles I" admet que l'anunci de la regularització és a la pràctica una "confessió de delicte", que serà utilitzada per "esquitxar Felip VI".

De fet, ara que Joan Carles ha admès les seves irregularitats fiscals, la teoria de la fuga per eludir una investigació fiscal queda més clara davant dels fets consumats, encara que els seus 'amics' consideren que "tard o d'hora tornarà".

I a sobre, volia anar a la Zarzuela

A més, segons revela avui 'La Razón', Joan Carles pretenia tornar a la seva residència oficial al palau de la Sarsuela, encara que se li haurien ofert fins a tres residències alternatives, unes de les quals seria la casa de la seva germana Pilar, morta al gener i, com el seu germà Joan Carles, amb assumptes tèrbols amb el fisc a causa d'una empresa pantalla que va aflorar amb l'escàndol dels Papers de Panamà.

En tot cas, Joan Carles pretén tornar a la Zarzuela, això sí, després d'un acord conjunt amb el govern espanyol i la Casa Reial. Una cosa que, vist tot plegat, no sembla es pugui produir a curt termini.