L'advocat Gonzalo Boye ja no sap com més ha de demostrar la innocència del seu representat, el raper Valtònyc. El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat de nou l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Després que el Tribunal de Cassació ordenés reexaminar el cas després del rebuig inicial d'Apel·lació d'entregar el cantant a Espanya, ara una nova sala ha denegat de nou l'entrega del cantant per injúries a la corona, l'únic delicte pel qual havia d'examinar de nou l'extradició. Gonzalo Boye no ha pogut dir-ho més clar en un missatge al seu compte de Twitter: "En el cas de Valtònyc ens han donat la raó a primera instància, al TJUE, al Constitucional belga, a Cassació i, ara, per segona vegada a apel·lació instada per la fiscalia... Després de 4 anys és hora de dir DEIXEU-LO JA".

TUIT Boye
El missatge de Gonzalo Boye sobre el raper Valtònyc

També Carles Puigdemont ha celebrat la decisió del Tribunal de Gant. "El que ha aconseguit en Josep és una victòria col·lectiva; té molt de mèrit", ha reflexionat el president sobre la situació del seu company a l'exili, i també ha aprofitat per felicitar la tasca dels seus advocats, Gonzalo Boye i Simon Bekaert, per la seva feina en el cas del raper mallorquí.

Ara, la fiscalia belga té 24 hores per recórrer la decisió en cas que decideixi fer-ho. Sobre les possibilitats que la fiscalia belga presenti un recurs, l'advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, ha dit que segurament "el fiscal belga ja en té prou, però no se sap fins a quin punt els col·legues espanyols insistiran perquè recorrin".

 

No hi ha delicte

Malgrat que encara no es coneixen els detalls de la sentència, Bekaert ha explicat que el tribunal ha decidit rebutjar de nou l'extradició perquè no veu que el delicte d'injúries a la corona pel qual Espanya reclama el raper tingui cap equivalent a Bèlgica, ni tan sols si s'examina el delicte d'injúries en general. "Fins i tot amb aquesta hipòtesi tampoc", ha assenyalat l'advocat.

Visiblement emocionat, Valtònyc ha celebrat que el tribunal hagi ratificat el rebuig a l'extradició. "Era un dia dur perquè no sabíem què podia passar. Vaig venir aquí per un tema de drets fonamentals i al final així ha estat. He defensat la llibertat d'expressió tot el que he pogut. Tinc ganes de començar a viure", ha dit el raper. "Ara és el moment de fer política, de reivindicar que tota la gent que ha patit això a l'estat espanyol ho deixi de patir", ha insistit Valtònyc, que ha afegit que és el moment de seguir amb la militància política però també de "començar a viure".

El cas Valtònyc

El Tribunal d'Apel·lació de Gant ja va rebutjar al desembre per primer cop l'extradició de Valtònyc, condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces.