"Hem guanyat, Valtònyc", ha piulat l'advocat Gonzalo Boye de bon matí. El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat avui l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, després de reexaminar el seu cas. El Tribunal de Cassació va ordenar, el gener passat, que es revisés el rebuig inicial del Tribunal d'Apel·lació a entregar el cantant a l’estat espanyol pel delicte d’injúries. El raper mallorquí va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces a l’estat espanyol el 2018.

El tribunal només ha examinat la sentència pel que fa al delicte d'injúries en general; és a dir, si els insults de Valtònyc al Rei en les seves cançons serien un delicte a Bèlgica, segons el codi penal del país. Ara, la Fiscalia té un dia per presentar recurs, si no, la sentència és ferma.

Reaccions

Els advocats de Valtònyc, Gonzalo Boye i Simon Bekaert, s’han felicitat per la nova victòria del cantant. Boye ha explicat que a partir d’ara Valtònyc “es pot moure per tot Europa, menys a Espanya, i fins que l'Estat ho accepti i es facin les gestions corresponents”, en declaracions a RAC1. El penalista ha afegit: “És el segon cop que la Cambra d'Apel·lació ens dona la raó, com abans ens l'havien donat molts altres tribunals. "Ja n'hi ha prou, no?".

Valtònyc, molt emocionat, ha declarat als periodistes: “Fa quatre anys que ens veiem les cares. Gràcies per donar-me veu. La gran por d’un exiliat és que t'oblidin i per vosaltres no ha estat així”.

Pel que fa a l’espionatge massiu amb Pegasus, Boye ha declarat que “estan recollint tots els antecedents” i que presentaran querelles “en tots els països on s’ha espiat”, encara que estigui avalat per un jutge del Tribunal Suprem.

 

Quart cas

La resolució d’avui, la quarta, coincideix amb el quart aniversari d'exili de Josep Valtònyc, que va arribar a Bèlgica amb 24 anys, l’any 2018, segons recorda el seu grup de suport, i que va ser condemnat per cançons que va escriure quan tenia 18 anys.

En les tres ocasions anteriors (tribunals de Primera Instància, Apel·lació i Cassació) es va denegar la petició d'extradició del cantant a les autoritats judicials espanyoles, refusant qualsevol dels tres delictes: amenaces, enaltiment al terrorisme i injúries a la Corona. Es recorda que durant el procés es van produir dos fets rellevants: es va emetre una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè l'estat espanyol pretenia jutjar-lo amb una llei posterior als fets, i Bèlgica va erradicar les injúries a la Corona, una llei del 1847 del seu codi penal. Així i tot, l’estat espanyol ha recorregut totes les sentències, provocant que avui, de nou, el Tribunal d'Apel·lació hagi de tornar a respondre a la petició d'extradició, encara que únicament sigui pel delicte d'injúries en general.

Precisament, el febrer passat, Valtònyc va explicar amb tot de detalls com va sortir de l’estat espanyol, enganyant la policia espanyola i la Guàrdia Civil, per exiliar-se a Bèlgica, en una entrevista al podcast La Sotana, que es va desplaçar fins a Bèlgica per poder entrevistar el raper a la seu del Consell per la República. 

Valtònyc sempre ha mostrat la seva solidaritat amb el raper Pablo Hasél, que recentment va complir un any de presó, també condemnat per les lletres de les cançons, sumat a altres procediments.