El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) dona la raó a Valtònyc i assegura que no se li pot aplicar de manera retroactiva la llei penal espanyola del 2015, que castiga de manera més greu l'apologia del terrorisme, i que se li ha d'aplicar la del 2012, que implica una condemna a priori insuficient per ser extradit.

El novembre l'advocat general del TJUE, Michal Bobek, ja va defensar que Espanya no podia reclamar l'extradició de Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, amb un codi penal posterior als fets pels quals va ser condemnat que sigui més dur que el del moment del presumpte delicte.

Les opinions dels advocats generals no són vinculants per al Tribunal amb seu a Luxemburg, encara que en la gran majoria dels casos les sentències dictades pel TJUE segueixen la línia marcada per aquests dictàmens, tal com ha passat amb el raper mallorquí.

El tribunal recorda, però, que per decidir sobre l'euroordre els tribunals belgues encara han d'avaluar si els delictes pels quals ha sigut condemnat a Espanya són equivalents a Bèlgica.

Després del dictamen de Luxemburg, el Tribunal d'Apel·lació de Gant serà qui decideixi si accepta o no l'extradició. En tot cas, l'eventual sentència encara podria ser recorreguda a una tercera instància judicial.

Després de conèixer la decisió del TJUE, el raper ha subratllat en declaracions a Catalunya Ràdio que "les trampes i les mentides no tenen recorregut a Europa". En la mateixa línia, ha apuntat que "no es pot demanar l'extradició per terrorisme per fer música, això no es pot demanar a Europa".

A l'exili des del juny del 2018

El mallorquí, que es troba a Bèlgica des del juny del 2018, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència més tard confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar en primera instància el lliurament de Valtònyc el setembre de 2018 al·legant que no existia la doble incriminació, és a dir, rebutjant que cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya no estan tipificats com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica, decisió que va recórrer la Fiscalia de Gant.