La premsa europea però també l'americana s'han fet ressò de la nova negativa de la justícia belga de fer cas a la sol·licitud d'extradició del raper Valtònyc per part de la justícia espanyola. Des del Washington Post fins a Le Figaro, la premsa internacional, de dretes i esquerres, ha recollit la notícia a primera hora del matí tan bon punt ha sortit la informació publicada. A Le Figaro han estat ben descriptius: "Madrid reclama Valtònyc i la justícia belga els torna a dir que no".

I recorden tot el camí que ha recorregut el cas: "Es va exiliar a Bèlgica el maig del 2018 després de la confirmació d'aquesta sentència per la justícia espanyola, i des de fa quatre anys els seus advocats belgues lluiten per permetre'l escapar d'una entrega a Madrid sota una ordre de detenció europea presentada davant dels jutges belgues. Els advocats creuen que Valtònyc només va utilitzar la llibertat d'expressió en els textos en català. Per diverses raons, la justícia belga ja havia invalidat les 'amenaces' i 'l'apologia del terrorisme' com a fets que, al seu parer, podrien justificar l'extradició. Només hi havia incertesa sobre els 'insults a la Corona'”.

També als Estats Units

Des dels Estats Units, la capçalera The Washington Post posa l'accent en l'efecte mediàtic que ha agafat el raper i com ha fet trontollar i prendre el pols de la llibertat d'expressió a Espanya. "El cas de Valtònyc s'ha fet popular a Espanya entre organitzacions que afirmen que les autoritats espanyoles reprimeixen la llibertat d'expressió. El cantant i compositor de Palma de Mallorca va ser condemnat a presó per cançons que va escriure quan tenia 18 anys i que suposadament exalçaven grups terroristes, amenaçaven amb violència un polític espanyol i insultaven la família reial", argumenten.

"És un exiliat"

Tots, però, destaquen la insistència de la justícia espanyola i com la belga reitera el seu no per segona vegada consecutiva a extradir el raper. Des de Bèlgica, a La Libre titllen d'exiliat Valtònyc a la informació generalista deslligada dels articles d'opinió: "Exiliat a Bèlgica per escapar de la justícia al seu país, el raper espanyol és a l'origen de la sentència pel delicte de lesa majestat al nostre país". I el cas s'ha fet tan famós que fins i tot la premsa esportiva, en el seu apartat d'informació política en càpsules breus, l'ha escollit com un dels destacats del dia. Ho llegim al DH Les Sports: "Dimarts al matí, Bèlgica va tornar a decidir no lliurar Valtònyc a Espanya. Això no obstant, el ministeri fiscal pot interposar recurs de cassació". 

Altres, com el SwissInfo, han agafat la informació d'agències, en aquest cas proporcionada per EFE, per també destacar la notícia tan bon punt s'ha produït. Altres capçaleres han reproduït un model similar, com el britànic The Independent o ABC News. "Avui era un dia dur, perquè no sabíem què podia passar. Vaig decidir venir aquí per un tema de drets fonamentals i al final, així ha estat. Crec que he defensat la llibertat d'expressió el màxim que he pogut, des que en tinc 18 anys, quan va començar tot això i tinc ganes de començar a viure", destaquen les paraules del raper i posen l'accent en l'emoció amb què parlava, "a punt de plorar".