El Tribunal de Cassació belga insisteix que no es pot lliurar el raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, a la justícia espanyola pel delicte d'injúries a la Corona però adverteix que no es pot desestimar l’euroordre contra ell sense examinar si els fets que se li imputen són punibles en virtut dels articles del Codi Penal que regulen els delictes d’ultratges envers autoritats, càrrecs públics, o bé el dret a l’honor de les persones. Així ho assenyala la sentència que va dictar ahir el Tribunal de Cassació, i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, que ha ordenat repetir el judici sobre l'extradició.

El tribunal d'Apel·lació de Gant havia denegat l'extradició del raper el passat 28 de desembre. Dos mesos abans, el Tribunal Constitucional havia dictaminat que la normativa belga del 1847, que castigava amb fins a tres anys de presó els insults al rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal va sentenciar que aquella llei no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans. No obstant això, la fiscalia va recórrer la decisió del tribunal de Gant i el Tribunal de Cassació va sentenciar ahir que caldrà repetir el judici.

La sentència adverteix que el lliurament en virtut de l’ordre de detenció “és possible sense que es verifiqui la doble incriminació del fet” en determinades condicions. “La doble incriminació es refereix a l’essència del delicte. No és necessari que la qualificació de l’acte en les dues legislacions sigui la mateixa ni que la infracció constitueixi, segons les dues legislacions, un delicte amb els mateixos elements constitutius”, adverteix.

Ni terrorisme ni injúries al Rei

El Tribunal d’Apel·lació belga reitera que no es pot acceptar l’extradició per enaltiment del terrorisme i humiliació de les seves víctimes perquè no són punibles en el dret belga. Pel que fa les injúries al Rei, insisteix que el Tribunal Constitucional belga rebutja una protecció de la reputació del monarca per damunt de la d’altres persones.

Això no obstant, afegeix que malgrat que Valtònyc va ser condemnat per injúries i calumnies a la Corona espanyola i aquests fets no són punibles per la justícia belga, tampoc es pot descartar aquest motiu d’extradició “sense examinar si aquests fets no són punibles en virtut dels articles 275 a 277 i 444, 445 i 449 del Codi Penal”, en referència al capítol II, en què es regulen els ultratges i la violència a ministres, membres de les cambres legislativa, dipositaris de l'autoritat o forces públiques, i el capítol V, sobre el dret a l’honor dels ciutadans.