No per previsible ha estat menys dolorós. Els presos independentistes s'han quedat sense permisos per ordre del mateix tribunal que els va condemnar a penes d'entre 9 i 13 anys de presó. El Suprem ha optat per revocar-los el tercer grau. L'actual vicepresident en funcions de president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a la notícia amb una advertència: "No ens aturaran amb el Codi Penal". 

La decisió de l'alt tribunal ha arribat instants abans d'una nova compareixença del vicepresident amb la consellera de Salut per retre comptes sobre la situació del coronavirus. Abans de començar, Aragonès ha volgut adreçar un missatge. "Ens trobem davant d'un nou pas en la venjança del Suprem contra l'independentisme", ha criticat.

El líder d'ERC, que amb Junqueras inhabilitat encapçalarà la llista dels republicans a les eleccions del 14-F, ha lamentat que la revocació dels permisos anunciada aquest divendres "corregeix els jutges de vigilància penitenciària", que havien acordat que sí que es donaven les condicions per concedir als presos polítics un règim més obert. En aquest sentit ha apuntat que el Suprem pretén "posar obstacles a una solució democràtica". 

La notícia arriba justament l'endemà que ERC hagi donat sortida als pressupostos de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. Malgrat tot, Aragonès insisteix que cal seguir apostant per "la negociació per un referèndum", així com per una "llei d'amnistia" que situa com "l'única solució política" possible. 

Massa aviat, diu el Suprem

El tribunal que va jutjar la causa del procés considera que el tercer grau és encara una mesura prematura. La Sala destaca que cal que transcorri un període de temps més llarg per avaluar adequadament l'evolució de l'intern i el tractament penitenciari. Argumenta que es tracta de condemnes elevades i que cap dels presos no ha arribat encara a complir-ne ni tan sols la meitat. De fet, la majoria ni tan sols han fet una quarta part.

A mitjans de juliol passat, l'equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat, que depèn del Departament de Justícia, va ratificar la proposta de les juntes de tractament per concedir el tercer grau als nou presos. La Fiscalia va recórrer la decisió. Els set homes van haver de tornar a ingressar a Lledoners a l'espera de la sentència definitiva. Les dones, Carme Forcadell i Dolors Bassa, encara podien seguir en règim de semillibertat. Fins avui.