Carles Puigdemont ha aprofitat la publicació de l'informe elaborat per l'eurodiputada alemanya Hannah Neumann sobre l'estat dels drets humans a la Unió Europea per denunciar la situació que es viu a Espanya, un estat membre de la Unió Europea que desobeeix el Tribunal Europeu dels Drets Humans. Després de felicitar a la seva companya, que forma part del grup dels Verds, per la seva tasca amb aquest informe en què conclou que els activistes tenen més dificultats per obtenir visats que no pas els empresaris, l'ha advertida que el Team Europe que proposa haurà de ser capaç de donar resposta a preguntes complexes i incòmodes, com les que fan referència a Espanya. 

"M'agradaria agrair l'excel·lent informe, necessari, vital i encertat en la seva anàlisi i recomanacions. Però el Team Europe que proposa haurà de saber donar resposta a preguntes incòmodes que se li podrien adreçar. Per exemple: Com podem ser garantia davant dels defensors dels drets humans si estats com l'espanyol desobeeixen el TEDH i no apliquen el 61% de les seves sentències? Com podem ser garantia si estats com l'espanyol cometen detencions arbitràries? Com podem ser garantia si activistes de diferents organitzacions que defensen drets humans estan sent espiats a Estats Europeus, entre ells Espanya?". Carles Pugidemont ha fet aquestes preguntes davant el ple del Parlament Europeu en el seu torn d'intervenció, aprofitant la publicació del informe de la diputada Neumann. Cal tenir en compte que el setembre del 2022 des de la Comissió Europea ja es va renyar a l'Estat pel fet d'incomplir bona part de les sentències del TEDH, com avui ha recordat el president. Amb tot, el comissari de Justícia també reconeixia que les actuacions judicials d'àmbit nacional queden fora del seu àmbit d'aplicació.

Després de fer aquest repàs a la situació que viuen a Espanya els mateixos defensors dels drets humans que Hannah Neumann reclama protegir a través del seu informe, Carles Puigdemont ha conclòs que "acabar amb els dobles estàndards serà una manera eficaç de donar suport, protegir i enfortir els defensors dels drets humans".

La Defensora del Poble només ha investigat un 6,1% de les queixes d'Espanya

El passat dimarts, Carles Puigdemont es va fer ressò d'un altre informe, en aquest cas sobre les queixes dirigides a la Defensora del Poble de la Unió Europea, la irlandesa Emily O'Reilly. Segons les dades que recollia el document, tot i que Espanya és el quart país per població de la UE, és l'Estat que més queixes ha dirigit a aquesta figura. "Segons l’informe presentat ahir al Parlament Europeu, l'Estat de la Unió Europea des d'on s'envien més queixes a la Defensora del Poble és Espanya. I amb diferència. La relació queixes/nombres d'habitants indica un problema sistemàtic, i malgrat la falta de competències adduïda per la defensora europea per investigar-ne la majoria, és un error que quedin sense cap resposta per part de la Unió", denunciava el president a Twitter. La dada és molt reveladora: durant el 2021 es van enviar 405 queixes, però només es van obrir 25 investigacions, és a dir, un 6,1%.