Carles Puigdemont s'ha fet ressò de l'informe anual sobre les queixes dirigides a la Defensora del Poble de la Unió Europea, la irlandesa Emily O'Reilly, que la institució va publicar ahir i s'ha fixat en una dada molt reveladora: tot i que Espanya és el quart país per població de la UE, és l'Estat que més queixes ha dirigit a aquesta figura. "Segons l’informe presentat ahir al Parlament Europeu, l'Estat de la Unió Europea des d'on s'envien més queixes a la Defensora del Poble és Espanya. I amb diferència. La relació queixes/nombres d'habitants indica un problema sistemàtic, i malgrat la falta de competències adduïda per la defensora europea per investigar-ne la majoria, és un error que quedin sense cap resposta per part de la Unió", ha denunciat a través de Twitter. 

La imatge que comparteix el president Puigdemont il·lustra molt bé aquesta problemàtica. Si en total, a O'Reilly li van arribar 2.192 queixes d'arreu d'Europa el 2021, d'aquestes, 405 provenien de l'estat espanyol, un 18,47% del total. En canvi, els 47,42 milions d'habitants que té l'Estat espanyol només representen un 10% del total de la Unió Europea, fet que demostra aquesta desproporció. Comparant-ho amb Alemanya, els germànics només van presentar 222 queixes, una mica més de la meitat dels espanyols, quan són el país amb més habitants de la Unió Europea amb 83,2 milions i un 18,61% del total. Itàlia va enviar 146 queixes a la Defensora del Poble, 34 més que França. 

Només s'investiguen un 6,1% de les queixes enviades des d'Espanya 

En el seu missatge, Carles Puigdemont també denuncia que moltes d'aquestes queixes que s'envien des d'Espanya no tenen resposta per part d'O'Reilly, tal com queda reflectit a les dades. Si es van enviar 405 queixes, només es van obrir 25 investigacions, és a dir, un 6,1%. Tornant a comparar les dades amb Alemanya, en canvi, a aquest país es van obrir 47 investigacions per 222 queixes, un 21% del total. Tot i que aquesta xifra segueix sent insuficient i demostra la "manca de competències" a les quals es refereix la Defensora del Poble. A l'altre costat de la balança trobem el cas de Bèlgica i  Luxemburg, on la proporció entre queixes registrades i procediments oberts és molt més ajustada amb un 36,84% i un 42,10% respectivament, tot i que en el segon cas, només en van enviar un total de 19. 

Puigdemont i la prohibició d'emprar la llengua corsa a l'Assemblea de Còrsega

Aquest matí, Carles Puigdemont també s'ha fet ressò de la decisió de la justícia francesa de prohibir l'ús de la llengua corsa a l'Assemblea de Còrsega. Concretament, el dirigent independentista ha denunciat que "el que està passant amb la llengua corsa és inacceptable" i ho ha qualificat de "greu discriminació a tot un poble". En un missatge al seu compte de Twitter, el president a l'exili ha subratllat que "prohibir l'ús de la llengua pròpia de Còrsega allà on hi ha els representants del seu poble és una vulneració de drets fonamentals".