La líder de Podemos, Ione Belarra, ha denunciat aquest dissabte una escalada de “l’estratègia colpista” de la dreta “política y judicial” a Espanya. Així ho ha manifestat en relació a la possibilitat que se suspengui de forma cautelar de la reforma del Tribunal Constitucional (TC) i ha fet una crida al govern espanyol perquè prengui mesures per defensar “la legalitat i l’ordre constitucional” davant d’aquestes agressions.

Segons ha informat l’agència Europa Press, Belarra ha subratllat que fins i tot el PSOE “per fi” critica ara la deriva del “bloc reaccionari” quan s’ha passat molt de temps “mirant cap un altre costat sense deixar ni un instant de buscar pactes d’Estat amb el PP”. Així doncs, Belarra ha exigit al seu soci de coalició que accedeixi a canviar també el sistema d’elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per permetre escollir nous vocals.

Belarra ha fet aquestes declaracions en una intervenció al Consell Ciutadà estatal de la formació, on ha qualificat d’una “gravetat inaudita” i un “desafiament sense precedents” a la democràcia l’actitud del TC de poder suspendre cautelarment, a instàncies del recurs del PP, els canvis per renovar els magistrat amb mandat caducat.

Una estratègia que va començar al principi de la legislatura

La líder de Podemos ha assenyalat que des del principi de legislatura va començar a articular-se una “estratègia colpista per part del reaccionarisme espanyol”, que s’ha de censurar “amb la màxima contundència” perquè en les darreres setmanes s’ha endurit l’acció “concertada de tots els seus fronts, ja sigui polític o judicial”.

“Aquest bloc reaccionari mai ha acceptat que Podemos pugui formar part de l’Executiu”, ha retret la també ministra de Drets Socials per a qui el mateix líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reconegut impedeix la renovació del CGPJ per “protegir-lo del govern”. En conseqüència, i davant l’amenaça del TC al parlament, Belarra ha explicat que com a ministra expressa el seu “compromís absolut amb la defensa de la institucionalitzat i l’odre constitucional”. Belarra creu que el govern espanyol ha d’activar tots els instruments de l’Estat de Dret per defensar-lo.

“La legitimitat del nostre govern descansa en el Congrés dels diputats que a la vegada encarna la sobirania popular. Qualsevol desafiament a la sobirania popular que encara el Congrés és un desafiament a l’ordre democràtic i a la Constitució”, ha retret.

En aquesta línia, Belarra ha demanat adaptar a la nova realitat política el sistema d’elecció dels membres del CGPJ, que ara està feta “a mida del bipartidisme, que s’ha demostrat que no serveix per assegurar la seva renovació” ni evitar que “institucions de l’Estat que s’independitzin de la sobirania popular”.