L'enfrontament entre els dos socis del govern espanyol continua. Aquest dilluns, la ministra de Drets Socials i líder d'Unidas Podemos, Ione Belarra,  ha afirmat que "els darrers esdeveniments i declaracions ha derivat en un moment de la legislatura en què no es perceben uns objectius polítics clars en l'acció del govern espanyol de coalició i aquesta percepció és compartida per moltíssima gent progressista". A què es refereix? Principalment, a la cimera de l'OTAN i la posició militarista dels socialistes, els quals aposten per augmentar la despesa militar, però també a aspectes punts que els han dividit, com els fets de Melilla. 

 "Gastar-se els diners en armes per exigència d'una potència estrangera (els Estats Units), en lloc d'invertir-los en una millor sanitat, millor educació i més protecció social, no forma part dels pressupostos que el nostre país necessita", ha sentenciat Belarra en el Consell de Coordinació de la formació morada. 

Tot i que especialment pel que fa a la despesa militar els dos partits que confirmen l'Executiu espanyol tenen posicions antagonistes, Belarra no ha cremat els ponts amb els seus socis de govern. La ministra ha demanat un esforç per "resintonitzar" el govern de coalició, "aclarir la boira de l'horitzó polític i caminar cap a una nova victòria electoral progressista pel 2023". 

Margarita Robles i la despesa en defensa

Mentre que Belarra ha criticat durament la manca d'objectius comuns entre els dos partits que conformen el govern espanyo, però ha deixat la porta oberta al diàleg, Margarita Robles ha tancat aquesta porta als nassos de la formació morada. En una entrevista a La Razón, la ministra de Defensa ha reafirmat la postura dels socialistes respecte a l'augment de la despesa requerit per l'OTAN i ha etzibat: "Podemos sabrà si li resulta compatible o no ser al govern espanyol". 

Per una banda, Belarra, com la seva companya Yolanda Díaz, al·lega que cal invertir en aspectes com la sanitat o l'educació abans que en l'àrea militar, però Robles afirma: "Si no hi ha pau, no hi ha ni educació ni sanitat". Per altra banda, la pressió socialista cap a Podemos no ve només de Robles. Pedro Sánchez ha exigit als seus socis un "compromís de país" per augmentar la despesa militar i ampliar la base militar de Rota.

Tots plegats, socialistes com comuns, esperen dirimir per quina via apostaran de cara als pressupostos de 2023. En aquesta línia, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demanat "calma" i "tranquil·litat" per afrontar els pròxims pressupostos espanyols.