L'entitat de juristes Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra han demanat a la jutgessa d'Andorra que investiga el cas sobre la presumpta extorsió a Banca Privada d'Andorra (BPA), emmarcada dins l'Operació Catalunya, que citi a declarar els querellats Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz a més d'altres membres de l'antiga cúpula d'Interior. En cas que no es presentin a declarar reclama que es dictin ordres de recerca i captura internacional a través de la Interpol.

Drets i l'Institut de Drets Humans d'Andorra pretenen que la justícia determini quin paper va tenir el govern espanyol i el d'Andorra en la liquidació de BPA i les pressions per aconseguir els comptes bancaris de la família Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras. La jutge va admetre l'octubre del 2020 la querella presentada pels delictes de falsedat de document i coacció d'òrgans constitucionals contra l'expresident espanyol. A l'exministre Fernández Díaz també el consideren autor d'un delicte d'amenaces, coaccions, extorsió i xantatge, juntament amb l'exsecretari d'Interior Francisco Martínez Vázquez i l'exdirector general de la Policia, Ignacio Cosidó.

Nous indicis incriminatoris

Al febrer passat, l'acusació particular exercida per aquestes dues entitats va demanar que l'Audiència Nacional prengués declaració als querellats. Ara ho tornen a fer, si bé demanen que siguin citats davant la jutge d'Andorra i que, en cas de no comparèixer "siguin cursades les preceptives ordres de recerca i captura internacional dels querellats mitjançant la Interpol". Aquesta nova petició se sustenta, segons l'escrit presentat a la jutge andorrana, en el fet que hi ha nous indicis incriminatoris que sustenten les seves acusacions.

Entre aquests nous indicis, aporten un informe de la Fiscalia espanyola i una resolució de l'Audiència Nacional d'octubre de 2021 on es confirma que les notes de l'excomissari José Manuel Villarejo sobre la trama andorrana de l'Operació Catalunya, "eren notes policials i oficials". Aquestes notes d'intel·ligència, que consten a la causa i van ser reconegudes i ratificades per l'excomissari Villarejo, són un dels elements incriminatoris de l'ampliació de la querella que la jutgessa va admetre contra Mariano Rajoy i la cúpula policial coneguda com la policia patriòtica.

 

Immunitat diplomàtica i dret internacional

Quant a l'inspector Celestino Barroso, també querellat, s'aporta la resposta donada pel Govern espanyol segons la qual es manté sine die la seva immunitat diplomàtica. Barroso, agregat d'Interior de l'ambaixada espanyola a Andorra, va ser qui el maig del 2014 es va entrevistar amb el CEO de BPA, Joan Pau Miquel, fent-li saber que o col·laboraven amb el govern espanyol o el "banc moriria" i "que els americans ja estaven al cas de tot plegat". Davant d'aquestes evidències es planteja a la jutge que adopti les mesures necessàries perquè pugui prestar declaració d'acord amb el dret internacional.

 

Imatge principal, Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz /  Efe