El coronel de la Guàrdia Civil que va coordinar el dispositiu del referèndum de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, va negar davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que aquell dia hi hagués hagut violència policial sota l'argument que el que hi va haver van ser "actuacions policials per complir el mandat judicial".

També va apuntar davant del tribunal que el major dels Mossos Josep Lluís Trapero va ser el responsable de facilitar la votació, segons publica avui La Vanguardia.

Les instruccions que els havia donat el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, eren que "les actuacions fossin al més ràpides possible i que no s'utilitzés excessivament la força en les actuacions, entre altres motius, per la seguretat de les mateixes forces de seguretat".

Facilitar el referèndum

De los Cobos va declarar el passat 1 de febrer que "el compliment de la llei estava per sobre de la convivència ciutadana" i va acusar Trapero i el conseller Joaquim Forn d'alertar la ciutadania de detalls del dispositiu per poder muntar els escuts humans davant dels locals i impedir així l'acció dels cossos de seguretat de l'Estat.

I no només això. També va deixar anar que "Trapero va compartir i va corroborar tota l'argumentació que es feia per part de Forn i Puigdemont", així com que en les reunions amb Ferrán López no va "percebre cap alineament amb posicions diferents de les de complir el mandat judicial".

Segons va afegir, a més, "ell [Trapero] em diu que ell és el comandament de Mossos, que la meva tasca és la coordinació, que ell no ha de retre comptes i que la seva opinió és que el dispositiu erroni és l'articulat per les forces de seguretat de l'Estat". Això li va fer veure que "no hi havia cap dubte que el dispositiu que s'havia articulat per la direcció dels Mossos estava encaminat a facilitar el referèndum".

En l'àudio publicat pel diari citat s'escolta com el coronel de la policia militaritzada diu que "el que pretenien era provar d'aparentar davant de l'autoritat judicial un aparent compliment i el que realment van fer va ser esperar que acabés la jornada, permetre l'escrutini, i després que la seva actuació no afectés, i de mutu acord, s'emportaven l'urna i les paperetes i ho comptabilitzaven com a escola tancada i una recollida".