El delegat de la Generalitat a Ginebra, Manuel Manonelles, s'ha acollit aquest dimarts al seu dret a no declarar davant la jutge que li ha notificat el seu processament per malversació per haver autoritzat una despesa de 172.400 euros per impulsar una campanya sobre Catalunya suposadament vinculada al procés.

Segons fonts jurídiques, Manonelles ha comparegut davant la titular del Jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que l'havia citat per a una declaració indagatòria, al costat del director general de mitjans de comunicació de la Generalitat, Ignasi Genovès, i tres càrrecs més de la Generalitat també processats.

Es tracta de l'actual director general de Relacions Institucionals i exsecretari d'Exteriors Aleix Villatoro, la directora de serveis de la mateixa conselleria, Marta Garsaball, i la directora de serveis de Polítiques Digitals, Teresa Prohias, l'única que s'ha decantat per declarar davant la magistrada.

La jutge sosté que Prohias va signar l'adjudicació d'un contracte relacionat amb el referèndum per valor de 10.829,50 euros a l'empresa Estudi Donada SL perquè aquesta confeccionés els anuncis d'una campanya de publicitat institucional amb la qual informar sobre el registre de catalans residents a l'exterior.

No obstant això, segons les mateixes fonts, Prohias ha desvinculat l'adjudicació d'aquest contracte de les despeses destinades a l'organització i promoció de l'1-O i ha ratificat la versió que va defensar durant el judici del procés al Tribunal Suprem. Tal com va afirmar el març passat davant l'alt tribunal, el departament de Presidència -del qual llavors formava part- no va encarregar contractes a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pels anuncis de l'1-O, encara que tampoc va saber explicar per què l'ens públic va remetre dues factures per 93.179 i 184.624 euros.