La jutge de Barcelona que investiga els preparatius de l'1-O, Alejandra Gil, ha processat per malversació el delegat del Govern a Ginebra, Manuel Manonelles, per autoritzar una despesa de 172.400 euros per impulsar una campanya sobre Catalunya que va vincular suposadament al procés d'autodeterminació.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona inclou d'aquesta forma Manonelles a la trentena de processats, entre ells diversos exalts càrrecs de la Generalitat de l'etapa de Carles Puigdemont, en la causa sobre l'1-O.

En el cas de Manonelles, la jutge el processa per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència, els mateixos que també atribueix a l'exdirector general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovés, que ja havia estat investigat en la causa.

Segons la jutge, Manonelles va acordar el 25 de juliol del 2017 iniciar un expedient de contractació per valor de 172.400 euros, per donar a conèixer Catalunya a l'exterior, així com la "voluntat democràtica del poble de Catalunya a decidir el seu futur".

Quan a l'agost ja s'havia seleccionat l'empresa i rebut la seva oferta, Manonelles va decidir sol·licitar l'autorització per a contractar durant tres mesos el grup The Hague Center for Strategic Studies, segons la jutge per serveis d'observació internacional del referèndum de l'1-O, a qui es van abonar dues factures per valor global de 123.500 euros.

Segons la jutge, Manonelles va situar aquest tràmit fora de l'àmbit de les competències de la Generalitat, i per això també de les delegacions a l'exterior, de manera que no queda justificat l'ús de fons per "sustentar, publicitar o fomentar-lo".

Manonelles va comparèixer davant la jutge el passat 24 de juliol i es va acollir al seu dret a no declarar, a l'igual que va fer la directora de serveis Exteriors, Marta Garsaball, també processada, i l'exsecretari general d'Exteriors Aleix Villatoro, igualment processat.

En el seu acte, la jutge també processa Genovés, si s'escau per justificar la necessitat de contractar una campanya de publicitat a internet i premsa, entre d'altres temes sobre la celebració de processos electorals, i la directora de Serveis, Teresa Prohias. La jutge ha citat Manonelles, Villatoro, Genovés, Prohías i Garsaball per dimarts que ve, 3 de desembre, a la preceptiva declaració indagatòria per comunicar-los el seu processament.