El delegat del govern espanyol a Madrid s’ha defensat aquest dimecres a la tarda davant dels tribunals. Acudint a declarar com a imputat en la causa del jutjat número 51 de la capital espanyola, José Manuel Franco ha subratllat que “no hi havia cap element per a prohibir la manifestació del 8-M”, i que ni tan sols s’ha pogut acreditar que s’hagi produït un rebrot del coronavirus com a conseqüència de permetre la concentració feminista. Ell només va seguir la informació de la qual en aquells moments disposaven els experts sanitaris. Ha evitat males paraules contra la Guàrdia Civil; s’ha limitat a dir que “no està d’acord” amb el seu informe.

En sortir de declarar, el delegat del govern espanyol ha explicat que, en la seva declaració, ha deixat “perfectament clar que l’actuació de la delegació del govern ha estat d’acord amb la llei i les notícies per part dels experts sobre l’evolució del coronavirus”.  Ha insistit que “no hi havia cap element per a prohibir la manifestació del 8-M” i que “no està acreditat que l’augment de casos del dia 9 de març tingui a veure amb la manifestació del dia 8”. Ha recordat que l’efecte triga al voltant de 14 dies a manifestar-se. “Es va fer el que marcava la llei i ens deien els experts sanitaris que es podia fer”, ha reiterat.

Malgrat tot, José Manuel Franco ha expressat la seva voluntat d’”ajudar i col·laborar amb la justícia”. Ha evitat parlar d’una “causa general” com l’Advocacia de l’Estat, perquè encara està immers en un procés judicial, però ha dit que té “la seva opinió” al respecte. Ha expressat el seu respecte en la Guàrdia Civil i la justícia com a institucions, tot i que “no pot estar d’acord amb l’informe que han fet”.

La investigació continua endavant, alimentada pels informes qüestionables de la Guàrdia Civil. La titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, va rebutjar aquest dimarts arxivar la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, tal com va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram