El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha iniciat una actuació d'ofici davant la conselleria d'Educació pel cas del menor de Canet de Mar, els pares del qual han forçat un 25% de classes en castellà a la seva escola. Gabilondo ha preguntat al Govern quines són "les mesures adoptades o que es puguin adoptar per a l'efectiva protecció del menor i la seva família, singularment en l'àmbit docent i educatiu, davant la pressió social i política a la qual estan sent sotmesos".

De la mateixa manera, sol·lícita informació d'altres casos similars que s'haguessin pogut produir en aquesta comunitat autònoma. També reclama aclarir "els termes en els quals s'hagués acordat l'exercici del dret instant a l'aplicació de la legalitat vigent i la jurisprudència en matèria d'utilització de llengua vehicular en l'ensenyament".

Preocupació per la família

Gabilondo ha transmès "preocupació" a la conselleria d'Educació per "la situació en la qual es troba" la família de Canet de Mar "després d'haver adquirit fermesa la sentència del TSJC que obliga a impartir un mínim del 25% de classes en castellà". El defensor adverteix que "l'exercici d'un dret legalment reconegut, i més encara si aquest té el suport d'una sentència judicial ferma, no hauria de generar perjudicis a aquells que l'instin i correspon a les administracions públiques competents adoptar les mesures precises per evitar-los". Gabilondo ha preguntat al Govern sobre les mesures uns dies després que Laura Borràs, demanés assumir la direcció de l'escola de Canet de Mar i que la portaveu de Junts, Elsa Artadi, emplacés al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a assumir-la aclarint, però, que "no ha de ser l'únic element de blindatge" però que és "una de les possibilitats que segur que també està treballant el Departament" i que segurament aborda el Govern. "Han de ser solucions de consens, treballades i que tinguin recorregut".

"Relat fals"

L'associació de famílies de l'escola Turó del Drac, de Canet de Mar, va exposar fa una setmana que se senten "utilitzades, difamades i tristes" perquè s'està generant un "relat fals" que, segons les famílies, "no correspon amb l'ambient cohesionat" que es respira al centre. En un comunicat les famílies dels alumnes de l'escola de Canet demanaven als mitjans de comunicació que no contribueixin a difondre un relat fals que "amenaça de trencar el clima de bona convivència que sempre hi ha hagut" a l'escola. També defensen que les suposades amenaces contra la família, que ha demanat que es compleixi la sentència del 25% de castellà a les aules, són falses. Afirmen rotundament que "no existeix cap moviment d'assetjament, aïllament i atac a cap infant o família". L'AFA de l'escola assegura que l'escola Turó del Drac és "una escola diversa i plural que mai ha permès, i encara menys promogut, actituds discriminatòries de cap mena".

 

Imatge principal: El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, durant una entrega de premis / Europa Press