Nova passa des del govern espanyol en contra de la immersió lingüística. En aquest cas ha estat el Defensor del Poble qui ha fet una passa més en aquest sentit i ha reclamat al Govern de la Generalitat que li enviï documentació amb informació "completa i actualitzada" sobre les mesures adoptades als centres educatius de Catalunya per garantir el 25% de castellà a les aules, una de les obsessions de l'espanyolisme. Així s'ha manifestat el socialista Ángel Gabilondo en un document que ha enviat a la presidenta de l'Asamblea por una escuela Bilingue, Ana Losada. Aquesta organització va saltar a la fama després donar suport a la família de Canet que volia obligar a tota una classe a aplicar el 25% de castellà. Fa tan sols un mes, Losada es va reunir amb Gabilondo per tractar el que es considera un "conflicte". 

Gabilondo, tal com publica Europa Press, ha sol·licitat ara informació actualitzada a la Generalitat i ho justifica pel fet que ha de "atendre la preocupació de persones i col·lectius" que es dirigeixen a la seva institució en relació amb l'aprenentatge i ús del castellà, en referència a aquelles famílies que reclamen que a les aules dels seus fills s'apliqui el 25% de castellà. Anant més enllà, ha assegurat que la seva intenció és "prevenir l'assetjament o molèstia que puguin patir els alumnes per qüestions vinculades a l'ús de la llengua castellana", adoptant el mateix relat que ha anat escampant l'Assemblea por una Escuela Bilingüe. "En definitiva, se sol·licita informació sobre les mesures adaptades per atendre els drets i preocupacions esmentats", conclou. 

En el mateix document enviat a la Generalitat, el Defensor del Poble ha reconegut que "no entrarà en l'examen individual d'aquelles queixes sobre les quals està pendent resolució judicial i ho suspendrà si, iniciada la seva actuació, s'interposés per persona interessada demanda o recurs davant els tribunals ordinaris o el Constitucional". Amb tot, adverteix que això no evitarà que s'investiguin "problemes generals plantejats en les queixes presentades". 

Acusacions des de l'Asamblea por una escuela bilingüe

D'aquesta manera, l'organització espanyolista que vol acabar amb el model de immersió lingüística a Catalunya s'ha sortit amb la seva després de reunir-se amb Ángel Gabilondo el passat mes de setembre. Llavors ja es mostraven satisfets que s'hagués produït la reunió i que el Defensor del Poble mostrés la seva predisposició per seguir recollint informació sobre la "situació" del castellà a les escoles de Catalunya, com ha fet ara. "La pressió que hi ha a les escoles catalanes amb el tema de la llengua ha augmentat a principis de curs. Hem denunciat l'abandonament de les famílies que reclamem el bilingüisme", deia llavors la presidenta Ana Losada, que també denunciava que la Generalitat demanés que s'incomplissin ordenes judicials,  i la "passivitat" del ministeri d'Educació i d'Inspecció per fer complir aquesta llei del TSJC.