Cap fet delictiu. El Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha informat aquest dijous que ha decretat l’arxivament de les denúncies rebudes dels grups parlamentaris de Ciutadans (Cs)  i VOX contra el conseller d’Educació, Josep González Cambray, a qui acusen de prevaricació i desobediència per no aplicar la sentència del 25% de castellà a les escoles de Catalunya. Els fets denunciats “no revesteixen il·lícits penals”, afirma el fiscal superior i tanca les diligències d’investigació. També decreta l’arxivament de la denúncia de l’associació Hablamos Español i de Convivencia Cívica Catalana

La denúncia de Cs va ser presentada pel diputat Carlos Carrizosa, a més de la cap del partit Inés Arrimades, l’1 de juny passat, i exposaven que amb el decret llei 6/2022,sobre l’elaboració i execució dels projectes lingüístics als centres educatius, el cap d’Educació se salta la sentència i la Constitució, i acusaven González Cambray de prevaricació administrativa i de desobediència greu. VOX també denunciava Cambray de desobediència.

Raonament de la fiscalia

En l’informe, el Fiscal Superior de Catalunya recorda que el desembre de 2020 la secció cinquena de la sala contenciós administratiu del TSJC va donar la raó a l’Advocacia de l’Estat que el castellà havia de ser una llengua vehicular i fixava el 25%, resolució que va confirmar el Tribunal Suprem el gener passat. Bañeres hi afegeix: “Resulta evident i contràriament al que sostenen els denunciants, que en aquesta resolució ni cap altra venen a considerar que la utilització de l’idioma castellà com vehicular, en almenys un 25% de les assignatures impartides, sigui un dret que emani directament de la Constitució espanyola.”

Pel que fa al delicte de desobediència, el fiscal superior afirma que hauria de ser el tribunal que va dictar la sentència del 25%, que si considera que no es compleix la seva ordre hauria d’impulsar la denúncia per desobediència a Cambray, acció que no ha realitzat, amb tots els tràmits de la seva execució. Recentment, el TSJC ha suspès l’execucició del 25% de castellà en considerar que la nova normativa de la Generalitat supera la resolució, i ha proposat consultar al Tribunal Constitucional si són mesures anticonstitucionals.

Bañeres tampoc accepta que el conseller d’Educació hagi comès el delicte de prevaricació, ja que indica que el decret llei 6/2022 i la llei 8/2022 van ser impulsades pel Govern i aprovades pel Parlament, i, per tant, la responsabilitat no és única de Cambray, i contra l’acció del legislatiu hi ha altres camins, com en l'àmbit contenciós administratiu i no el penal.