Daniel Baena, cap de la investigació de la causa independentista, ha tornat a treure avui, en el judici al major Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos, l'Enfocats per demostrar la implicació de la cúpula dels Mossos en el procés. Però el triplet d'advocats Olga Tubau, Cristóbal Martell i Fermín Morales li ha desmuntat els arguments en la sessió de tarda del judici. 

Cristóbal Martell ha agafat el relleu de Tubau i, amb el seu estil característic, ha portat el testimoni cap a on ell volia. Cap a admetre que Pere Soler ni va donar ordres als Mossos, ni a Trapero, ni tampoc va impedir que tinguessin els mitjans tècnics per al dispositiu de l'1-O que necessitaven. Daniel Baena ha dit, però, que segons l'Enfocats, Soler era un dels càrrecs que formava part de les estructures d'estat i de l'engranatge per aconseguir la independència, en el seu cas a partir de la policia. La qual cosa ha provocat una de les escenes més brillants i alhora surrealistes del dia i, potser, també del judici fins ara.

Puntejant l'Enfocats, ni Pere Soler ni el seu càrrec de director general de la Policia figuren en el document. I això ha fet sumar punts avui a l'estratègia de defensa.

 

Durant la darrera part de la declaració de Baena, i a preguntes de l'advocada de Trapero, el que va fer tots els atestats de la investigació ha admès que va deixar constància que en aquell moment estava justificat que els comandaments policials enviessin als seus responsables polítics les instruccions que rebien.

També que els plans operatius per a l'1-O preveien no treure la porra si hi havia resistència passiva. Baena també ha acabat admetent que de les 37 trucades que consten en la investigació entre Trapero i Jordi Sànchez la gran majoria no es responen i en molt poques d'elles hi ha converses. Converses que no va escoltar, també ha matisat.