En mig d'una pandèmia que està posant en risc l'economia de gran part de les famílies de l'Estat, el Ministeri de Defensa ha anunciat que ha signat un contracte multimilionari per construir 348 nous tancs per l'exèrcit espanyol. Concretament, Defensa es gastarà l'astronòmica xifra de 2.100 milions d'euros en la construcció dels tancs, que es començaran a entregar, en principi, durant el segon trimestre de 2022.

Segons ha avançat El País aquest dilluns, aquest és el major contracte de la història de l'exèrcit de Terra espanyol i el passat 24 de desembre va ser declarat desert i concretament buscava una empresa que pogués construir tancs Drac 8x8. Aleshores, Defensa va declara "no admissibles" l'oferta presentada per l'empresa Santa Bárbara, perquè va incomplir els requisits de les prescripcions tècniques. Vuit mesos més tard, el que es desprèn és que les prescripcions tècniques del contracte han canviat i per això s'ha pogut donar aquest gran contracte militar.

Les xifres del contracte

A diferència de la negociació del passat mes de desembre, aquest cop Defensa ha negociat amb 4 empreses, Santa Bárbara, Indra, SAPA i Escribano Mechanical & Engineering, que ha acabat formant la societat Tess Defence. Ara bé aquests 2.100 milions d'euros, segons l'informe de defensa són el preu provisional, tot i que el mateix Ministeri assegura que no hi haurà revisió de preus, encara que, com sempre, el pressupost definitiu dependrà de les despeses que tinguin els fabricants.

De fet, el pressupost inicial es podria arribar a incrementar fins a un 20%, segons marca la normativa de contractes públics, per això l'acord inclou 60 milions d'euros per a imprevistos. Com sempre, l'únic que és segur del contracte són els beneficis de les empreses contractades, SAPA s'emportarà un 10%, Santa Bárbara el 9,15%, Indra el 6% i el 2% restant se l'emportarà Escribano.

Denúncia de JxCat

Després de l'anunci d'aquest contracte, Junts per Catalunya, l'ha denunciat davant la Comissió Europea. El partit liderat pel president Carles Puigdemont, ha denunciat que amb aquest contracte, l'Estat espanyol es gasta més diners en defensa que en salut pública, tot i que ens trobem enmig d'una pandèmia i Espanya és un dels països més afectats econòmicament pel virus.