El Fons Monetari Internacional (FMI) ha actualitzat aquest dimarts les seves previsions econòmiques per a aquest any i per al 2021 i ha millorat les perspectives respecte a les que va fer al juny per a totes les economies desenvolupades, excepte per a Espanya. En el cas del país espanyol, l'FMI manté la caiguda estimada del 12,8% del PIB, encara que creu que el 2021 el creixement serà més gran —del 7,2% davant el 6,3% calculat al juny—. La institució que dirigeix Kristalina Georgieva és més pessimista que el govern espanyol quant a la previsió d'aquest any. Nadia Calviño va comunicar la setmana passada que l'Executiu aprofundeix la seva previsió d'enfonsament del PIB aquest exercici des del 9,2% que es va calcular l'abril, fins a l'11,2%.

D'aquesta manera, la previsió situa Espanya com l'estat de la Unió Europea i de les economies avançades amb una caiguda més gran del PIB el 2020. Per darrere d'Espanya se situen Itàlia (amb una contracció del 10,6%), França (-9,8%) i Alemanya (-6%), una situació atribuïble en tots els casos a l'impacte de la pandèmia per la Covid-19, segons el seu informe de Perspectives Econòmiques Globals, presentat aquest dimarts.

El doble d'atur que la mitjana de les economies avançades

A més, també el situa com l'estat amb més aturats de la Unió Europea el 2020, només per sota de Grècia. Malgrat el repunt econòmic el 2021, que es veu impulsat pels fons europeus que han de començar a arribar el proper any, l'FMI preveu que l'atur no baixi. Amb una taxa del 16,8% per a Espanya, l'atur serà més del doble que el de la mitjana de les economies avançades d'Europa i gairebé vuit punts superior a la mitjana de l'eurozona.

A més, segons l'FMI, fins al 40% de l'ocupació de les pimes de la restauració i l'hostaleria està en perill degut no al confinament, sinó als problemes financers que han d'afrontar aquestes empreses com a conseqüència de la crisi. En termes trimestrals, mirant l'estimació per a octubre-desembre, Espanya tampoc no surt gens ben parada. La caiguda interanual en aquell període seria del 10,8%, davant el 8% d'Itàlia, el 6,7% de França i el 5,2% d'Alemanya.

La resta de països desenvolupats veuen millorar en les seves previsions

Per a la resta de les grans economies, s'espera una caiguda menor de la projectada el juny passat, segons l'informe Perspectiva de l'Economia Mundial. El document afirma: "Projectem una recessió una mica menys dura que en la nostra previsió de juny per tres factors: els resultats dels PIB del segon trimestre en les grans economies avançades, que no van ser tan negatius com s'havia projectat; el retorn de la Xina al creixement, que ha estat més fort de l'esperat; i els signes d'una recuperació més ràpida en el tercer trimestre".

Les noves previsions milloren els pronòstics per a grans economies, com a Alemanya, on el PIB caurà un 6% —dos punts menys del previst al juny— o França, l'economia de la qual es veurà disminuïda un 9,8% amb una millora de gairebé tres punts respecte a juny.

Segons els càlculs de l'FMI, el PIB mundial caurà un 4,4% aquest any i despuntarà amb un creixement del 5,2% el pròxim. Aquesta nova previsió millora vuit dècimes la de juny, però empitjora dues dècimes la del 2021.

 

Imatge principal: La directora gerent de Fons Monetari Internacional (FMI), la búlgara Kristalina Georgieva. Foto: Efe / Gian Ehrenzeller / Arxiu