En plena ressaca de l'enèsim ball de bastons entre els socis del Govern de la Generalitat motivada per les discrepàncies sobre com enfocar el camí de sortida de les restriccions anti-Covid, aquest dijous a la tarda el Parlament ha aprovat el polèmic decret que regula els tan criticats ajuts als autònoms i al sector de la cultura. El caos originat durant el procés de sol·licitud del primer va ser el detonant que va dur el conseller de Treball a cessar tota la seva cúpula. El segon s'ha aturat abans que es repetís el desgavell. 

Chackir el Homrani ha hagut de defensar el decret a l'hemicicle i escoltar, un dia més, com l'oposició li demana que plegui. Si bé l'executiu admet errors en la gestió d'aquestes prestacions i assumeix una part d'autocrítica, ERC i JxCat no estalvien retrets al govern espanyol, a qui acusen de ser el veritable responsable de l'escanyament dels treballadors a Catalunya, per no haver volgut mobilitzar ajudes directes a les famílies i sectors que ho necessiten. 

La batalla pels 2.000€

La setmana passada, la Generalitat obria el concurs perquè els autònoms que aquest 2020 hagin facturat menys de 13.125 euros s'afanyessin a entrar al web corresponent per demanar la prestació màxima de 2.000€. I el sistema va col·lapsar.

Finalment, i després d'hores i hores enganxats a la pantalla, 10.000 afortunats van aconseguir iniciar el tràmit. 10.000 dels 500.000 que hi ha a Catalunya. D'aquí que l'oposició hagi qualificat la mesura de loteria. En gruix total de despesa que el govern dedicarà a aquesta injecció són 20 milions d'euros. 

"S'estableix un ajut extraordinari i puntual en forma de prestació econòmica de pagament únic, per un import fix de 2.000 euros, que té per finalitat afavorir el manteniment de l'activitat econòmica de les persones treballadores autònomes, persona física, i a les persones treballadores autònomes que formin part de microempreses, davant els efectes directes o indirectes de les noves mesures adoptades per fer front a la COVID-19 i de les derivades de la declaració d'estat d'alarma", diu el capítol primer del decret. 

El sector cultura, a l'espera

El mateix text preveu que els professionals de l'àmbit de la cultura dedicats a activitats suspeses durant els darrers mesos puguin acollir-se també a un ingrés d'emergència. En el seu cas, es tracta d'un pagament de 750€

A repartir, un total de 3,9 milions d'euros. És a dir, que fent els números, se'n podrien beneficiar unes 4.900 persones. La idea inicial era que el sistema d'ajdudicació fos també per ordre de petició, fins que s'exhaurís el fons. Vist el caos de la prestació dels autònoms, però, el departament de Treball ha optat per aturar, de moment, la subvenció