El líder de l'ANC, Jordi Sánchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, veuen la declaració d'independència com un pas "ferm" i "inequívoc" cap al camí de l'autodeterminació. Les entitats sobiranistes veuen un compromís inequívoc del president i del Govern amb els resultats del referèndum i asseguren que es posaran "terminis" a la negociació per tal d'acomplir el mandat de l'1-O.

Així s'han expressat en acabar la compareixença del president Carles Puigdemont davant del ple, on ha declarat la independència però l'ha deixat en suspens per tal d'obrir un període de diàleg

El líder de l'ANC ha assegurat que la decisió del president Puigdemont "no ha estat fàcil", però sí "valenta", perquè ha sabut combinar l'ètica de la "responsabilitat" i la de la "convicció". Sánchez ha emmarcat la decisió de suspendre la declaració per obrir un període de diàleg en "la pressió dels líders internacional" i per tal que el govern espanyol no tingui "cap excusa per reprimir el que és la voluntat del poble de Catalunya". 

Sánchez ha lloat l'actitud "responsable" de Puigdemont, ha assegurat que "ningú" pot dubtar de la seva voluntat de diàleg" i ha posat de manifest que per primera vegada els actors internacionals s'han pronunciat sobre Catalunya. 

Per altra banda, el president d'Òmnium Cultural veu la declaració com un "compromís ferm i convincent" i també com "un pas més en el procés d'autodeterminació". Tot i això, Cuixart ha demanat que el procés de negociació tingui "dates acotades", tot i que s'ha mostrat convençut que el Govern hi posarà terminis en els propers dies.