Amb un retard d'una hora sobre el previst i enmig d'una enorme expectació mediàtica, el president, Carles Puigdemont, ha comparegut davant del ple del Parlament aquest dimarts per anunciar que assumeix el mandat que Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de República, però per afegir tot seguit -i "amb la mateixa solemnitat"- la proposta de suspendre els efectes de la declaració per obrir un diàleg amb l'Estat que permeti una solució acordada.

L'hora de retard del ple ha servit per tranquil·litzar els ànims dels diputats de la CUP -i alguns de JxSí-, informats en el darrer moment de la decisió de deixar en suspens la declaració d'independència. L'assetjament de l'executiu de Mariano Rajoy, per la via policial, judicial i econòmica, ha provocat una fortíssima pressió damunt del Govern a la qual s'han sumat les peticions dels mediadors internacionals reclamant un gest que afavoreixi el diàleg.

JxSí i CUP surten reunió Parlament

Tant bon punt ha arribat al Parlament, a les cinc de la tarda, el president ha hagut d'anar directe al grup de JxSí, on també hi havia els representants de la CUP, per intentar tapar l'esquerda oberta en el bloc independentista. Per les dependències del grup han anat desfilant els màxims responsables dels partits que integren JxSí i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, mentre en una altra sala de la Cambra la resta de diputats de la majoria esperaven l'anunciada reunió i l'oposició començaven a omplir l'hemicicle.

Gairebé un miler de periodistes acreditats contemplaven perplexes l'escena, alhora que intentaven no ensopegar amb les càmeres que ocupaven fins el darrer metre quadrat del palau del Parlament.

Finalment, poc abans de les set de la tarda, les converses han acabat i el president s'ha presentat a la reunió amb els seus diputats per explicar-los la conclusió. En contrapartida a l'anunci de suspensió, el Govern ha ofert l'acte posterior a l'auditori de la Cambra en què s'ha llegit la declaració d'independència després que fos signada per tots els diputats de JxSí i la CUP. Aquest episodi ha generat també un nou problema, perquè molts diputats han hagut de signar el document sense saber prèviament el que hi deia, la qual cosa ha provocat malestar en els sectors més moderats. Originàriament, la voluntat era que el document fos llegit per Puigdemont en el ple.

De dos a quatre setmanes

Davant de l'hemicicle, el president ha argumentat la seva proposta assenyalant les diferents iniciatives de diàleg que s’han posat en marxa els darrers dies, algunes públiques i altres no. “Les crides al diàleg s’han sentit des de tots els racons del planeta”, ha assegurat.

El president no ha concretat el temps en què la declaració d'independència estarà en suspens, tot i que s'havia plantejat la voluntat de delimitar-ho a tres setmanes. Fonts de JxSí asseguren que la previsió és que aquest marge tingui una durada d'entre dues setmanes i un mes.

Puigdemont ha assegurat que Europa se sent interpel·lada per la situació a Catalunya i demana temps per trobar una sortida acordada, i ha advertit que si en els propers dies tothom actua amb responsabilitat i compleix les seves obligacions, el conflicte es pot resoldre de manera acordada. "Per nosaltres no quedarà", ha reblat.

La intervenció de Puigdemont ha durat tot just mitja hora i ha estat acollida amb aplaudiments de bona part dels diputats de JxSí dempeus, mentre els diputats de la CUP es mantenien asseguts als seus escons. 

En prendre la paraula, la cupaire Anna Gabriel ha confirmat que els diputats de la CUP no poden callar davant la proposta de suspensió dels efectes de la declaració ni poden acceptar-la.

Per contra, el president de JxSí, Lluís Corominas, sí que ha expressat el suport a la proposta de Puigdemont. "L'opció més valenta en aquest moment és assumir els resultats, apostar per la independència, però estendre la mà a tothom", ha assegurat.

Estat independent

L'anunci de la suspensió ha estat precedida per la declaració del president assumint el resultat del referèndum.“Hi ha un abans i un després de l’1-O, i com a president de la Generalitat assumeixo, en presentar-los els resultats, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de República”, ha assegurat en una proclamació que ha aixecat, aquesta sí, els aplaudiments dels diputats independentistes.

El president ha fet repàs dels esdeveniments dels darrers anys que han portat fins a la present situació, ha recordat els intents d'aconseguir un referèndum acordat i que les respostes del govern espanyol han estat reiterades negatives i repressió policial.

"Molts ciutadans han arribat a la conclusió que l'única manera de garantir la supervivència és que Catalunya es constitueixi en un Estat", ha conclòs.

Durant la intervenció, ha introduït algunes frases en castellà dirigint-se directament als ciutadans espanyols. “No som colpistes, no som uns abduïts, som gent normal que vol votar. No tenim res contra Espanya i contra els espanyols”, ha assegurat mentre des dels escons del PP se sentia un diputat que exclamava “carronya!”.

Prèviament, ha recordat les "condicions extremes" en què es va celebrar el referèndum, el tancament de ciutadans per custodiar els col·legis, les carregades de la policia i la Guàrdia Civil que van "colpejar persones indefenses"... "Ho vam veure tots i també el món es va esgarrifar", ha afegit. El president ha subratllat que malgrat tot, més de dos milions de catalans van "vèncer la por" i van anar a votar i als col·legis van trobar urnes i paperetes.

El ple, que s'ha celebrat amb el Parlament blindat i amb mesures de seguretat que han obligat a tancar tot el parc, s'ha vist precedit per una enorme tensió que l'hora de marge que ha reclamat el president no ha fet més que incrementar.

Quan finalment s'ha posat en marxa, hi ha hagut un nou moment de desconcert perquè, de sobte, tota la Mesa s'ha aixecat i ha sortit, la qual cosa ha provocat que el líder del PP, Xavier García Albiol, visiblement irritat interpel·lés a crits els membres de la Mesa per saber què passava. El to del popular ha molestat al vicepresident primer, Lluís Guinó, que li ha preguntat, encarant-s'hi des de la Mesa, si es dirigia a ell.