Els pactes per la investidura de Pedro Sánchez han estat gasolina per a la dreta i l'extrema dreta de l'Estat espanyol, que han atiat els carrers per mostrar-ne el seu rebuig, en especial, a l'amnistia. Tot aquest descontentament i mobilització política ha estat capitalitzat sobretot pel Partit Popular. Diversos sondejos mostren que, si es tornessin a convocar unes eleccions generals, el partit d'Alberto Núñez Feijóo es convertiria en la força més votada i prendria encara més distància amb el PSOE. En alguns escenaris, fins i tot, podrien arribar a governar amb el suport de Vox. Concretament, una enquesta Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a El Periódico mostra com els populars passarien dels actuals 137 escons fins a un ventall d'entre 145 i 150 representants. En un sondeig de Sociométrica per a El Español li augura un futur similar al PP, arribant fins als 155 diputats. 

Si bé Feijóo milloraria els seus resultats respecte al 23-J, governar en solitari no està sobre la taula en cap de les dues enquestes, és aquí on entra Vox. La formació d'extrema dreta de Santiago Abascal ha estat molt activa i bel·ligerant a les protestes contra l'amnistia i els pactes d'investidura de Pedro Sánchez, tanmateix, a diferència dels populars, no n'han obtingut un gran benefici electoral. Vox segueix estancat i, fins i tot, de baixada. Segons l'enquesta de Sociométrica passarien de 33 diputats a 26 i arribaria a perillar la seva posició com a tercera força. Aquesta davallada se li sumaria a la que ja van experimentar en les passades generals. Tot i això, segons el GESOP, l'extrema dreta es quedaria estancada entre els 30 i els 35 representants. En els resultats més optimistes de PP i Vox, les dues formacions podrien governar sense dependre de cap altre partit. 

Enquesta ElPeriodico
Font: El Periódico
enquesta ElEspañol 26 de novembre 2023
Font: El Español

L'esquerra espanyola s'afebleix 

Per altra banda, els pactes d'investidura passen factura al PSOE que en les dues enquestes perd representació parlamentària. Els dos sondejos coincideixen a assenyalar que els socialistes passarien dels 121 diputats actuals a un ventall d'entre 105 i 117. D'aquesta manera cada cop s'allunyaria més del PP i de poder congregar els suports necessaris per arribar a la frontera dels 176 diputats de la majoria absoluta. Concretament, en cap dels dos sondejos es mostra que Sánchez pogués repetir la suma de pactes que l'han dut aquest cop de nou a la Moncloa. 

El principal soci socialista, Sumar, obté resultats desiguals als dos sondejos. Per una banda, el GESOP mostra una millora dels seus resultats del passat 23-J, passant de 31 diputats a un màxim de 35. És a dir, podria arribar a igualar els resultats d'Unidas Podemos, fet que no va poder fer en els últims comicis. En canvi, Sociométrica apunta que la formació de Yolanda Díaz recularia fins als 24 escons. Pugés o baixés, no seria prou impuls per al PSOE, que ni amb sumar ni amb refer els actuals pactes podria governar

pascte ElEspañol 26 de novembre
Font: El Español

Tot i que no es podria repetir la darrera investidura, les formacions catalanes no es veuen ressentides pels pactes signats amb el PSOE, segons el GESOP, que apunta que Junts per Catalunya i ERC es quedarien amb els 7 diputats actuals o, fins i tot, podrien arribar als 8. L'escenari postelectoral que dibuixa Sociométrica és molt diferent. En aquest cas, Junts s'aixecaria com el gran beneficiari dels pactes amb els socialistes, ja que pujarien fins als 9 diputats. En canvi, ERC cauria fins als cinc representants. 

Els votants del PSOE rebutgen l'amnistia 

L'enquesta de GESOP també ha analitzat com valora la població l'amnistia pels encausats pel Procés. En aquesta ocasió, els resultats de l'enquesta es publiquen a El Periódico de España i mostren que la majoria dels espanyols rebutgen l'amnistia, concretament el 56,9%. A mesura que els socialistes defensen l'amnistia cada cop de forma més desacomplexada, els seus votants estan molt dividits a l'hora de valorar-la. El 43% dels votants del PSOE la considera positiva, mentre el 31% està en contra. Entremig queda un 23% que es mostra més neutral. Pel que fa als votants d'altres formacions, els de Vox són els més contraris a la mesura amb un 95,9% d'enquestat en contra, mentre els més favorables són els votants d'ERC, dels quals el 88,9% celebren l'amnistia. 

ElPeriodico de España
Font: El Periodico de España

El sondeig també mostra quines són les comunitats autònomes de l'Estat espanyol més contràries a l'amnistia. En el podi se situen Castella i Lleó (82,2% en contra), la Comunitat de Madrid (66,3%) i Andalusia (65%).

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!