"Va per molt llarg", diu el director d’aquesta santa casa a l’editorial. Ho confirmen les portades d’El Mundo, La Razón i La Vanguardia. Nuno Melo, ponent del PP europeu en la comissió que debat la nova directiva anticorrupció explica al tabloide ultra que vol afegir una clàusula que prohibeixi mesures de gràcia pels delictes de malversació. En la mateixa línia, el diari del Grupo Planeta afirma que el PPE pressionarà perquè la llei d’amnistia, que ja ha arrencat la seva tramitació al Congrés espanyol, sigui sotmesa a un referèndum com el que es va celebrar a Romania el maig del 2019. La llei romanesa havia d’amnistiar Liviu Dragnea, líder del Partit Social Demòcrata, que no podia ocupar el càrrec de cap de l'Executiu a causa d'una condemna prèvia. El president de la Comissió Europea del moment, Jean-Claude Juncker, i el vicepresident, Frans Timmermans —ambdós del PPE—, s’hi van oposar a peu i a cavall i l’embolic es va resoldre amb un referèndum sobre l’amnistia, a la qual s’hi va oposar el 85,91% dels votants. “Esteu d'acord amb la prohibició de l'amnistia i dels indults per delictes de corrupció?”, es preguntava als ciutadans.

A La Vanguardia, Manfred Weber, l’alemany sinuós que presideix el PPE, s’indigna amb la mediació internacional acordada entre el PSOE, ERC i Junts: “És una bogeria que el govern espanyol se supervisi des de Ginebra”, diu. A l’ofensiva a Brussel·les cal afegir l’actitud del Tribunal Suprem espanyol, que arrossegarà les cames tant com pugui —i l’estament judicial li anirà al darrere—, més el bloqueig que la majoria del PP al Senat oposarà a la llei d’amnistia quan arribi a la cambra alta. A més, la majoria progressista al Tribunal Constitucional en aquest cas quedarà reduïda a un vot per la inhibició del magistrat Juan Carlos Campo —com a ministre de Justícia va promoure els indults—, i la previsible del president del TC, Cándido Conde-Pumpido, un dels jutges del Suprem que signa la sentència contra els líders de l’1-O. El Periódico, aquest dilluns, hi suma la pressió electoral: el PP treu profit del moment i creix en intenció de vot, segons el Gesop, la seva enquestadora de referència. La suma del PP i Vox arriba a la majoria absoluta. El camí de l’amnistia és costerut i ple de sots, en una pugna que farà moltes portades en els mesos vinents.

Altres temes treuen el nas a les portades d’aquest dilluns. En sentiràs parlar. Tres els presenta l’Ara. Un són els tràfecs d’ERC per apaivagar la lluita interna entre les candidatures que es van enfrontar en eleccions primàries a Barcelona i Lleida. L’altre és l’endarreriment de Catalunya en energies renovables: mentre a Espanya el 49,9% de l'electricitat produïda és renovable, a Catalunya només és el 15,6%. L’últim: el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, afirma que la solució “més fàcil” per atacar la sequera a Barcelona “seria portar aigua de Tarragona amb vaixell”. Aviam què hi diuen a Tarragona. Més. El Punt Avui informa dels progressos de La Bressola, la xarxa d'escoles que apliquen amb èxit la immersió lingüística a la Catalunya del Nord. Ara han comprat el monestir del Vernet, a Perpinyà, per obrir un col·legi-liceu i estendre la immersió a l’ensenyament secundari. S’enfronten a l'Ajuntament de la ciutat, governat pel Front Nacional, que va perdent la partida als tribunals. Notícies no en faltaran.

El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
El Periódico
El Periódico
El País
El País
ABC
ABC