El nou secretari d'organització de Junts, David Torrents, s'ha mostrat decebut per la trobada que han celebrat a Madrid el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en què haurien coincidit a mantenir el diàleg i fer una reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès abans de vacances, si bé sense fixar una data. "Més que un acord entre governs, molt em temo que és un acord entre partits, PSOE i ERC", ha indicat Torrents, traient relleu institucional a la trobada pels compromisos genèrics.

David Torrents
David Torrents

Després de la reunió amb la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà, el ministre de la Presidència ha tret pit del diàleg, de les inversions a Catalunya i de la tasca sobre el CatalanGate que ha fet últimament el govern espanyol, en al·lusió al cessament de la directora del CNI. Sense cap mena de dubte, "diàleg" ha estat la paraula més repetida per Bolaños durant la compareixença d'aquest dimecres a la tarda, però sense concrecions. "Hem començat a treballar en un acord que ha de servir per al diàleg i la negociació, que contendrà els principis essencials que han de presidir les relacions polítiques entre governs i la metodologia de treball de la taula de diàleg", ha anunciat.

Com era d'esperar, aquests principis han estat del tot simbòlics: per una banda, "la defensa a ultrança del diàleg"; per una altra, el fet que "Catalunya i Espanya necessiten solucions polítiques i acords" (fins al punt de deixar clar que no desitja més judicialització); finalment, "ple respecte a tots els plantejaments i posicions polítiques". En aquest punt ha anunciat la futura reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez. Tanmateix, ha evitat donar detalls sobre aquesta trobada ni sobre la manera en la qual avançarà l'esmentada taula de diàleg.

No es pot parlar de descongelació de les relacions, ha assegurat la consellera després de la reunió, on ha reclamat al ministre "garanties" del govern espanyol abans de poder refer les relacions. Amb tot, Vilagrà i Bolaños han pactat una nova trobada dels presidents. Ha confirmat que ha acordat amb Bolaños "treballar aquestes garanties i unes noves condicions de confiança mínima", que s'han de materialitzar en fets concrets, perquè "sense confiança no hi ha relació possible".