El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) celebra aquest dimecres la vuitena i darrera sessió del judici a Laura Borràs, com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017, l’informàtic Isaías Herrero i el seu amic Andreu Pujol. El primer tràmit de la vista són les conclusions i les fiscals Teresa Duerto i Assumpta Pujol han d’anunciar si mantenen o no la petició de 6 anys de presó, 21 d’inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 144.000 euros per a la presidenta de Junts, a qui acusen de ser l’autora del delicte de prevaricació continuat en concurs medial amb el de falsedat de document públic, per haver concedit a Herrero 18 contractes fraccionats per crear un portal web de la Institució i altres treballs digitals enllaçats, que sumen més de 325.000 euros en cinc anys. És previst que sí que rebaixaran la petició de càstig a Herrero, a qui inicialment li demanaven les mateixes penes que a Borràs (només canvia la multa: 72.000 euros), i a Vidal, a qui demanaven tres anys de presó,10 anys d’inhabilitació i 30.000 euros de multa. Tots dos són considerats cooperadors necessaris i la seva autoinculpació, a més d’incriminar Borràs, i les dilacions indegudes que han allargat el procediment sis anys, els hi pot implicar una rebaixa de fins als 2 anys de presó, que no implicaria l’entrada a presó. Les defenses demanen l’absolució dels tres processats.

Després de les conclusions, les fiscals i els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal, en nom de Borràs; Marina Roig, defensora d’Herrero, i Àlex Solà, advocat de Pujol faran els informes, on exposaran els seus raonaments per demanar la seva absolució o reducció de la pena. En el judici, els advocats d’Herrero i Andreu han intervingut ben poc, fet que constata un acord amb la Fiscalia, habitual en els judicis, malgrat que la llei prohibeixi els acords parcials. Els tres acusats també poden fer ús de la darrera paraula, i és previst que la presidenta suspesa del Parlament no desaprofiti l’ocasió. En la vista de dilluns, en ser interrogada per la seva advocada, Laura Borràs va carregar sense embuts contra testimonis que l'han inculpat en el judici. Especialment, la funcionària de la ILC Assumpta Pagespetit, que va assegurar en el judici que l'havia advertit repetidament d'irregularitats en la contractació, i també contra les defenses dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, a qui els va reclamar un peritatge que van acordar fer conjuntament i pel qual va pagar 1.800 euros sobre el delicte de malversació de fons, que al final la Fiscalia va fer decaure i no acusar en comprovar que la feina del nou portal web de la Institució i els altres tres treballs de literatura digital van ser realitzats, tot i que van desaparèixer d’internet després dels escorcolls dels Mossos, el novembre de 2018.

Quan sortirà la sentència?

En l’escrit d’acusació inicial, les fiscals demanen les penes màximes dels dos delictes per a Borràs. El delicte de prevaricació es castiga de 9 a 15 anys d’inhabilitació a càrrec públic. I demanen 15 anys d’inhabilitació a Borràs en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació continuat. El delicte de falsedat de document públic, és castigat amb penes de  3 a 6 anys de presó i de 2 a 6 anys d’inhabilitació.  I en aquest cas, també demanen la pena màxima per a Borràs. El relat acusatori és que Herrero i Pujol van presentar pressupostos a la Institució –“un bo i dos comparses”, segons Herrero- per obtenir els concursos menors. En presentar un pressupost a un concurs, aquest es converteix en un document públic, que és el mitjà pel qual Borràs hauria prevaricat en concedir les feines a Herrero, segons la tesi de la Fiscalia. Les fiscals els acusa d’un segon delicte de falsedat de document públic, en aquest cas per destí i en concurs amb el primer.

La sentència del tribunal del cas de la Institució s’espera que es faci pública en un mes. No hi ha terminis, però. El tribunal és format pel president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, que serà el ponent i que redactarà la resolució, i els magistrats Fernando Lacaba i Maria Jesús Manzano. En el judici, s’ha vist a la magistrada Manzano, que pertany a la secció d’apel·lació penal del TSJC, la iniciativa de demanar als companys del tribunal de debatre sobre algunes reclamacions de la defensa de Borràs. La magistrada ja va emetre un vot contrari a la majoria del tribunal que va refusar la declaració com a testimoni de l’exconseller Lluis Puig. Manzano ho trobava adient, com la Fiscalia en les qüestions prèvies del judici, però el tribunal ho va desestimar per majoria (no unanimitat) en afirmar que els altres dos exconsellers de Cultura ja il·lustrarien a la sala. El comportament decidit de la magistrada Manzano fa preveure que emeti un vot particular si no està d’acord amb la sentència.

 

A la foto principal, Laura Borràs en sortir de declarar del TSJC, dilluns, amb l'advocada Isabel Elbal, el seu marit i el diputat de Junts Francesc de Dalmases. / Foto: Carlos Baglietto