Amb contundència, sense dissimular la ira que li han provocat alguns testimonis, i de manera sistemàtica. Laura Borràs s'ha defensat aquesta tarda davant del TSJC de les acusacions contra ella per un suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) durant el període en què en va ser directora. Ha carregat sense embuts contra el testimoni de la funcionària de la ILC Assumpta Pagespetit, que dimecres va assegurar que l'havia advertit repetidament d'irregularitats en la contractació, i ha apuntat contra les defenses dels altres dos acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol, a qui ha reclamat un peritatge que van acordar fer conjuntament i pel qual va pagar 1.800 euros.

Tot i que la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts s'ha negat a respondre a la fiscalia ni a la resta de defenses, i únicament ha contestat les preguntes de la seva advocada, Isabel Elbal, la declaració ha durat gairebé dues hores. De fet, s'ha entusiasmat tant responent a la lletrada que el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha hagut de cridar-li l'atenció perquè dirigís les seves respostes al tribunal i no a la seva defensa.

Testimoni clau

Borràs ha atribuït en tot moment a Pagespetit, a la qual ha descrit com "una funcionària amb molta experiència, minuciosa, inflexible i exigent", la responsabilitat de la correcta elaboració dels contractes per renovar la web de la ILC; ha deixat caure en repetides ocasions, com qui no vol la cosa, que aquesta funcionària tenia la pretensió d'equipar la seva feina a la de gerent, "més enllà de les tasques administratives"; i ha assegurat que "sempre" va seguir les indicacions que li donava i que mai li va advertir sobre incompliments o irregularitats. "Creguin-me: un expedient que passa per mans de Pagespetit és un expedient de deu", ha reblat, expressant una valoració que ha fet extensiva al funcionari que la va substituir durant una llarga baixa, Roger Espar, i que també ha comparegut com a testimoni.

I a què atribueix la declaració de dimecres de la funcionària?, li ha demanat la seva advocada. "Entenc que estar sotmesa a un procés judicial, amb declaracions i interrogatoris, és una situació incòmoda i cadascú respon a aquesta circumstància com pot. Entenc que es volgués treure la responsabilitat del damunt, però era una persona molt responsable", ha reblat Borràs amb un joc de paraules en què ha atribuit les declaracions de Pagespetit a l'intent d'autoexculpar-se.

 

L'esforç per mirar desactivar el testimoni de la funcionària de la ILC ha requerit gairebé la meitat de la declaració de Borràs, després de la qual ha tret una ampolla d'aigua d'una gran bossa que havia dipositat a terra i ha begut un tràngol abans de continuar.

Peritatge fantasma

El següent objectiu ha estat la defensa d'Isaías Herrero, que dirigeix Marina Roig. Borràs ha denunciat que va demanar de manera col·legiada amb la resta d'acusacions un peritatge per demostrar que els treballs d'Isaías Herrero s'havien fet, que eren treballs diferents i no unitats funcionals fraccionades, i que s'havien pagat amb preus competitius. La líder de Junts ha detallat que es va reunir amb els advocats de la resta d'acusats i amb els responsables d'aquest estudi; que el seu marit, Xavier Botet, va pagar 1.815 euros a través del compte familiar a l'empresa de peritatge informàtic Evidentia; i que el treball s'havia de presentar els primers dies de judici i defensar davant del tribunal, però que a l'hora de la veritat aquest treball no es va aportar al judici.

 

Mentre parlava, Borràs ha ficat de nou la mà a la bossa i amb un ràpid moviment ha posat damunt la taula les 700 pàgines d'esborrany de la pericial que ha denunciat que havia pagat però no rebut. Barrientos ha ordenat que ho retirés, i la pila de fulls ha tornat a la bossa amb la mateixa agilitat amb què havien sortit. Elbal ha reclamat que l'esborrany s'inclogui a la causa, però el jutge ha advertit que aquest no és el moment processal per presentar aquesta prova. La defensa ha replicat que només van disposar de tres dies de marge per reaccionar davant del que ha descrit com un "pacte secret" de la resta d'acusats amb la fiscalia.

La defensa d'Isaías Herrero no ha tingut oportunitat d'interrogar Borràs per replicar els seus retrets. Això no obstant, l'advocada Marina Roig ha volgut deixar testimoni de les seves qüestions. Ha preguntat a Borràs, sabent que no tindria resposta, si era conscient que l'informe no s'havia finalitzat, que no s'havia acabat perquè la fiscalia no va mantenir l'acusació de malversació. I li ha demanat també, si és conscient que aquest estudi es basa en correus impugnats per la defensa.