Jornada tensa al judici a Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si al matí la declaració de la responsable de gestió administrativa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Assumpta Pagespetit, ha sacsejat la vista carregant directament contra la gestió que Borràs va fer dels contractes que va aconseguir el també encausat Isaías Herrero; a la tarda les declaracions dels mossos responsables dels registres han provocat una nova enganxada entre el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i l'advocat de la defensa Gonzalo Boye

L'advocat s'ha encarregat de les declaracions dels Mossos, amb les quals ha volgut delimitar si es va trencar la cadena de custòdia de les proves, mentre la fiscal Teresa Duerto s'ha dedicat a fons a desmuntar qualsevol ombra de dubte sobre aquest tema. Boye també ha volgut concretar com, essent aforada, es va incloure Borràs en la investigació que s'havia posar en marxa contra Herrero per falsificació de diners i falsedat documental. Les contundents preguntes de l'advocat davant dels dubtes d'un dels agents han provocat diferents tocs d'atenció del president del tribunal al lletrat.

Boye s'encara amb Barrientos

"Crec que estem entrant en la mateixa dinàmica del dia d'ahir en què se'ns va coartar el dret a interrogar. Som l'única defensa que pregunta i fa inviable que puguem interrogar", ha retret Boye. Barrientos li ha replicat que segurament això "té a veure amb la forma com interroga". "O amb la forma com s'ha posicionat vostè amb anterioritat", ha replicat l'advocat, que ja ahir va acusar d'imparcialitat al jutge.

 

Amb tot, la tensió s'ha mantingut continguda. De fet, en el transcurs de la llarguíssima sessió de la tarda, el lletrat no ha tingut inconvenient fins i tot a reconèixer l'habilitat del jutge, que ha aconseguit "desembussar" un dels interrogatoris. Però l'encarament ha tornat a esclatar al vespre amb l'interrogatori al penúltim testimoni. "Una altra vegada ens torna a tallar en el moment clau. Deixi'ns o dicti sentència!", ha exclamat Boye en resposta a una nova intervenció de Barrientos.

Investigació dels Mossos

Un total de nou mossos han estat citats a la sala. Tots ells van intervenir en el cas que es va posar en marxa amb una investigació contra Herrero, que va començar amb un cas de falsificació de bitllets falsos, fins que va sorgir el nom de la presidenta del Parlament. Borràs apareixia citada en un mail en què l'acusat explicava que havia fet "trapis" amb la facturació dels contractes amb la Institució de les Lletres Catalanes, segons ha recordat el primer mosso que ha comparegut.

Boye ha concentrat les seves preguntes a saber com es va extreure la informació dels ordinadors d'Herrero, si l'eina utilitzada podia manipular la informació extreta, i com es va investigar la presidenta. Durant les declaracions un dels agents ha reconegut que van buscar el nom de "Laura Borràs" i "Borràs", quan feien la cerca entre els mails d'Herrero, tot i que no s'havia demanat la preceptiva autorització per investigar-la. 

Testimoni clau

També al matí la defensa de Borràs ha provocat una pujada de temperatura a la sala de sessions del TSJC. Ha estat arran de la declaració de la responsable de gestió administrativa de la Institució de les Lletres Catalanes, Assumpta Pagespetit, que ha assegurat que va exposar a Borràs les reticències davant la forma com es feia la contractació dels projectes d'Isaías Herrero; ha explicat que va advertir-li que s'havia de fer d'una altra manera, a través de concurs; i que tothom a la ILC sabia que tots els treballs s'assignaven a Isaías Herrero. "No m'agradava el que estava passant", ha insistit la funcionària, que ha assenyalat repetidament la discrepància de l'actuació de Borràs amb la instrucció de la conselleria sobre la forma com calia fer els contractes.

La tensió en la declaració de la funcionària s'ha disparat quan ha arribat el torn de les preguntes de la defensa. L'advocada Isabel Elbal ha obert l'interrogatori preguntant si la llei exigeix fer les contractacions com ella reclama i la testimoni ha admès que no, que era una recomanació de la conselleria. No obstant, la funcionària ha reblat en les acusacions pels contractes a Herrero fins al punt que Elbal li ha demanat per què no va donar tants detalls quan va declarar davant la Guàrdia Civil. "Potser em vaig contenir i anava més amb compte per no posar més llenya al foc", ha replicat.

L'advocada ha collat la testimoni, però aquesta no s'ha arronsat. Ha arribat a acusar Elbal de capgirar el que havia dit, i ha respost a les seves qüestions amb noves preguntes. "Les preguntes les faig jo", l'ha tallat la lletrada. Abans de marxar, Elbal ha preguntat a la testimoni si abans d'acudir a la sala s'havia reunit amb algú relacionat amb aquest judici. "Jo vinc de casa meva amb el meu fill", ha replicat la funcionària, que tot seguit ha sortit de la sala esbufegant.

Durant la sessió de la tarda, Boye ha intentat tapar la via oberta per la contundència rocosa de la funcionària i ha demanat als mossos que han anat desfilant per la sala del Tribunal si algun d'ells havia rebut alguna denúncia per part d'aquesta funcionària sobre irregularitats a la ILC. Cap d'ells, però, tenia constància de cap denúncia d'aquest testimoni.