Les espurnes han saltat aquest matí al TSJC durant la quarta sessió del judici a Laura Borràs, en el qual s'investiga el suposat fraccionament de contractes durant l'etapa en què va encapçalar la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha protagonitzat dues enganxades que han apujat la temperatura de la sessió, una amb la defensa de Borràs, de la qual s'encarreguen els advocats Isabel Elbal i Gonzalo Boye, i una altra amb la fiscal Assumpta Pujol. El judici ha començat avui les compareixences dels testimonis.

L'endemà que el també acusat en aquest cas Isaías Herrero, a qui es van encarregar els treballs objecte del procés, hagués incriminat Borràs i hagués assegurat que havien acordat que renovaria la web amb un "contracte encobert", la fiscal ha insistit a aprofundir en aquesta línia argumental. Amb les preguntes a diferents testimonis ha volgut demostrar que la tasca d'Herrero es limitava a qüestions tècniques en les quals era responsable exclusiu d'aquestes feines a la Institució. Per contra, la defensa de Borràs ha insistit a remarcar l'expertesa d'Herrero en literatura digital, fins al punt que un dels compareixents, Joan Elies, que va assumir la direcció de la Institució després de Borràs, l'ha descrit com un "expert mundial", que van haver d'incorporar al jurat d'uns premis sobre literatura digital que atorgaven a Vinaròs, després de vèncer dos anys consecutius i per evitar que guanyés sempre. "Era com si cada any jugués Rafa Nadal contra uns xiquets. Era massa bo", ha explicat.

Enganxada de Barrientos

També una amiga d'Herrero que ha comparegut avui, Marina Arjona, que el va ajudar amb les feines per a la ILC durant una època en què va patir una depressió, ha destacat el "treball monumental" que va dur a terme, al qual s'abocava "amb entusiasme" i que l'ocupava "totes les hores del dia i els caps de setmana". Ha estat precisament durant les preguntes a aquesta testimoni quan l'advocada Isabel Elbal ha dirigit l'interrogatori al contingut del treball i ha desencadenat la intervenció de Barrientos, que l'ha tallat en sec assegurant que aquell no era l'objecte del judici.

Elbal ha explicat que es proposava demostrar que Herrero no era un simple informàtic, sinó un expert en literatura digital. "No sé per on vol sa senyoria que interrogui. Se'ns està retallant el dret de defensa", ha protestat l'advocada, que, amb tot, ha intentat una nova incursió reformulant la pregunta sobre la qualitat artística de la feina del també acusat. Però el president del tribunal ha insistit a demanar a la testimoni que no respongués alhora que exigia a Elbal "interès real a descobrir la realitat dels fets". "No es pot així", ha replicat Elbal.

Gonzalo Boye ha pres la paraula per retreure que aquesta resposta ratificava la seva al·legació inicial sobre falta d'imparcialitat. L'advocat ha insistit que l'objectiu de l'interrogatori era demostrar que la contractació d'Herrero no era arbitrària, sinó que obeïa a la seva especialitat. "Si haguéssim contractat Camarón de la Isla, hauríem contractat específicament, perquè és Camarón i en aquest cas hem de demostrar que aquest senyor tenia aquestes qualitats", ha explicat.

 

Barrientos, però, s'ha mostrat inflexible, i ha remès els advocats a esgrimir aquests arguments en "següents fases del procés", la qual cosa s'ha interpretat per part de les defenses en el sentit que el jutge ja té adoptada una resolució sobre aquest cas, contrària a Borràs, la qual cosa obriria pas als recursos posteriors. 

No ha estat aquest, però, l'únic moment de tensió. També la fiscal ha acabat rebent. Durant l'interrogatori al director de la Institució de les Lletres Catalanes que va succeir Borràs, la fiscal ha intentat burxar en el contingut d'un correu que el testimoni s'havia intercanviat amb Herrero. Barrientos ha considerat que la pregunta ja havia quedat resposta i ha tallat l'interrogatori. "Ja és suficient, el tribunal està informat", ha argumentat. Però la fiscal hi ha insistit repreguntant, i l'ha tallat de nou assegurant que la pregunta ja havia estat contestada. "Jo no he sentit la resposta, però vaja", s'ha lamentat la fiscal mentre el jutge l'ha tallat en sec: "És qüestió de tornar a escoltar la gravació".

 

Una part dels testimonis que han desfilat avui per la sala del TSJC, entre els quals el cunyat d'Herrero, ho han fet per testificar que s'havien fet servir les seves dades per emmascarar els projectes falsos que presentava l'acusat per als suposats concursos.