Primera interpretació de la Moncloa de la manifestació d’aquest diumenge, a Barcelona, per la Diada que ha reunit 150.000 segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons l’Assemblea Nacional Catalana. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha seguit el fil discursiu del govern central des que Pedro Sánchez va arribar al poder: aposta pel diàleg, distensió i resposta transversal. En declaracions a Televisió Espanyola, Bolaños ha assegurat que, després de la Diada, s’ha demostrat que “Catalunya està passant pàgina de projectius divisius que fracturen la societat i porten a una tensió insuportable, com la que hi havia el 2017”.

Pel ministre de Presidència – que participa de la taula de diàleg amb la Generalitat -, “cada vegada es pot veure amb més claredat” que hi ha una majoria de catalans que “aposten pel diàleg, per les solucions compartides, àmplies i transversals i que poden donar resposta a persones amb diferent sensibilitat”. Bolaños ha defensat que “el futur de Catalunya és el diàleg, projectes compartits, solucions àmplies i un govern que funcioni”.

Cop a les enquestes

L’aposta pel diàleg amb Catalunya és un dels argument força de Pedro Sánchrz des que va desbancar Mariano Rajoy de la Moncloa. Tot i això, després de la pandèmia i de les seqüeles de la inflació, el PSOE i Unides Podem han anat perdent pistonada a les enquestes en benefici del Partit Popular. Aquest dilluns Alberto Núñez Feijóo té un nou motiu per somriure. Un sondeig de GAD3 per a l'ABC ha confirmat la deriva alcista que viuen els populars. Si les eleccions tinguessin lloc aquest setembre, la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo passaria de 89 escons a un màxim de 151, és a dir, concentraria un 35,1% dels vots. De manera que la dreta espanyola s'alçaria com a vencedora, però en aquesta victòria el pes de l'extrema dreta de Vox seria cada cop menor. 

L'enquesta apunta que el PSOE passaria de 120 escons a un màxim de 108, i concentraria un 26,9% dels vots. Si bé és un mal resultat, es troba per sobre de la barrera dels 100 diputats, una fita que fa mesos no semblava a l'abast dels socialistes. El partit de Pedro Sánchez és el partit al govern espanyol que millor parat sortiria d'unes eleccions actualment, ja que els seus socis, Unidas Podemos, continuen la seva desfeta electoral als sondejos. La formació morada podria perdre fins a una vintena d'escons, passant de 35 a un màxim de 16 i un mínim de 14. Lluny queda l'efecte Yolanda Díaz que semblava donar ales a l'esquerra espanyola, però que després de tants mesos sembla que quedarà en poca cosa.