El Govern no ha llançat la tovallola. Tot i la decisió de les bases de la CUP a favor de presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos, l'executiu s'agafa a l'aposta de la militància cupaire per seguir negociant. Això no obstant, després de setmanes de converses, la decisió arriba en ple compte enrere per a la votació de dilluns i la necessitat de concretar és ja urgent. El president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, han demanat a la CUP que els traslladin demà dimecres al matí una nova proposta amb les seves reclamacions.

Ha estat durant una reunió d'hora i mitja al Palau de la Generalitat a la qual han assistit les diputades Eulàlia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Montserrat Vinyets. Les cupaires han arribat a les quatre de la tarda a la plaça Sant Jaume, i han entrat per la porta principal a la seu del Govern. Ho han fet després d'un matí intens en què s'ha conegut el resultat del debat obert sobre els pressupostos entre la militància.

Decisió de les bases

Reguant havia anunciat al migdia des del Parc de la Ciutadella la decisió de les bases del partit de fer una esmena a la totalitat dels comptes. A diferència d'altres consultes, només hi han participat 462 persones, de les quals el 63,4% han avalat presentar una esmena i seguir negociant. Però la crítica de Reguant no s'ha limitat als comptes. La cupaire ha parlat d'una triple esmena a la política del Govern, que inclou també les relacions amb l'Estat i el PSOE -amb el que han descrit com a "estancament i acceptació de la suspensió de la democràcia i la repressió"- i el retret que no s'ha propiciat les condicions per avançar en l'autodeterminació.

Mentre al Parlament intervenia Reguant, al Palau de la Generalitat estaven reunits avaluant la situació el president i el conseller d'Economia amb el vicepresident, Jordi Puigneró, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els presidents del grups parlamentaris d'ERC i Junts, Josep Maria Jové i Albert Batet, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i el director de l'oficina de Comunicació, Sergi Sabrià. De moment, la voluntat és evitar parlar d'escenaris alternatius. Els socis de Govern consideren que tenen fins dijous al vespre per buscar un acord amb la CUP.

Giró Aragonès Vilagrà / Jordi Bedmar

Giró, Aragonès i Vilagrà al Pati dels Targoners / Jordi Bedmar

Mitja hora més tard, a les 12,30, a la sala de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha verbalitzat la resposta del Govern. Ha seguit apostant per l'entesa, però ha advertit que "Catalunya tindrà pressupostos" i que el Govern mantindrà el calendari. Això no obstant, i malgrat les múltiples qüestions al respecte, no ha volgut entrar a parlar de les alternatives que es planteja l'executiu si no compta amb la CUP.

Proposta dimecres al matí

En aquest context, els cupaires s'han presentat a les quatre de la tarda a la plaça Sant Jaume per exposar de nou les seves raons per presentar esmena a la totalitat dels comptes. Aragonès i Giró han insistit a recalcar la importància d'aprovar els pressupostos, en els quals s'han anat incorporant les propostes cupaires; han subratllat la urgència del calendari i els han emplaçat, seguint la decisió de les bases, a concretar per on hauria de passar la negociació per tancar un acord. El Govern ha reclamat una proposta aquest matí de dimecres.

L'executiu sap que és difícil, però encara veu possibilitat d'acord. De moment, els cupaires encara no han tramitat la seva esmena. La votació de les esmenes a la totalitat serà dilluns al Parlament.

 

A la imatge principal, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant durant la roda de premsa al Parlament / Montse Giralt