"Hem superat la capacitat màxima de turistes". Així de contundent s'ha pronunciat la CUP en referència a la sequera que travessa Catalunya. Precisament, per fer front a aquesta greu problemàtica, el Govern va aprovar fa unes setmanes un decret amb el qual es declara l'estat d'excepcionalitat. Ara, aquesta iniciativa hauràs de passar pel Parlament i rebre el suport dels partits. Però la minoria en què es troba l'executiu d'ERC podria complicar-ho: l'oposició ja s'ha pronunciat en contra de l'actitud del Govern que, malgrat convocar una cimera de partits per la sequera, no ha negociat les mesures amb els diferents grups.

La CUP i els comuns també han participat en aquesta crítica des del faristol del Parlament aquest dimarts, assenyalant les contradiccions d'ERC pels punts que inclou el decret. El cupaire Dani Cornellà ha sentenciat que l'executiu no pot continuar demanant "esforços" a la ciutadania, la pagesia i les petites empreses mentre està "preocupat" per arribar a un nou màxim de turistes, que el 2019 ja va situar-se a les portes dels 20 milions. "El Govern ha d'entendre que no pot anar a missa i repicar", ha llançat. "Ha d'assumir la declaració d'emergència climàtica i els informes de la Generalitat, que indiquen que hem arribat a la capacitat màxima de turistes".

En una línia similar, el portaveu dels comuns, David Cid, també ha lamentat que el decret del Govern "es quedi curt i vagi tard". Després de mesos sense pluja i anys d'inacció, els comuns alerten que "cal obrir debats sobre la sequera que el Govern no vol obrir", i que van des dels camps de golf fins als creuers. "No té sentit imposar restriccions al sector primari i no voler abordar el turisme", ha afirmat el portaveu.

 

Contra els macroprojectes

En aquesta mateixa línia, tots dos partits també han posat el seu punt de mira sobre els macroprojectes que el Govern ha anat acollint, entre els quals hi ha el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport i la B-40 fruit de les negociacions amb el PSC pels pressupostos. "Cal definir el model de país i deixar de posar tots els ous a la mateixa cistella", ha dit Dani Cornellà, referint-se també als Jocs Olímpics d'Hivern, la Ryder Cup de Golf que se celebrarà el 2031 a Catalunya, "més avions i més creuers". "Són projectes d'altres èpoques que no podem continuar avalant". David Cid no li ha portat la contrària, i ha lamentat que en el decret hi hagi "una mostra més de la manca de planificació i del rumb erràtic del Govern". "Ho veiem amb els macroprojectes i les macroocurrències", ha sentenciat.

Els comuns ja han descartat votar a favor de la iniciativa perquè l'executiu "es mereix un toc d'atenció" per haver actuat "sense diàleg ni planificació". En canvi, la CUP no s'ha pronunciat sobre l'orientació del seu vot, que resultarà de les converses que s'estan impulsant "amb els diferents sectors afectats" pel decret. També queda en dubte què farà el PSC i els comuns, mentre el Govern apel·la a la responsabilitat de l'oposició per salvar-lo.