La CUP i altres organitzacions de l'esquerra independentista com Arran i el SEPC rebutgen "les tàctiques de l'Estat per pacificar el conflicte" català i han convocat per a la Diada Nacional de Catalunya diferents mobilitzacions a Barcelona, Reus, Girona i Tarragona, sota el lema “Som un poble que lluita, som Països Catalans”. En una roda de premsa al Fossar de les Moreres de Barcelona per anunciar les seves accions per a l'11-S, la portaveu d'Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, Marina Gispert, ha afirmat que la Diada ha de ser “el reflex de la lluita organitzada", i que és "important que es desbordin els carrers".

Preguntada per la situació política en l'àmbit estatal, Gispert ha deixat clar el seu rebuig "a qualsevol tàctica pactista" o "tàctiques de l'Estat per pacificar el conflicte català". Per això, els anticapitalistes han instat a assistir a les mobilitzacions que convoca l'esquerra independentista i totes aquelles "que ajudin a confrontar amb l'Estat espanyol". Sobre la reunió d'aquest dimecres entre el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Gispert ha dit que "s'ha de situar el conflicte sobre la taula en clau rupturista amb l'Estat espanyol".

626f3a0d 2b47 425c 9441 f59e4a872c38 (1)
Marina Gispert aquest dimecres / Foto: ACN

La portaveu de l'independentisme anticapitalista també ha sostingut que als Països Catalans es pateixen les conseqüències d'una "onada reaccionària de l'extrema dreta". "Cal acabar amb els discursos d'odi que ataquen la nostra llengua, cultura i poble", ha reclamat Gispert. A més, també han assistit a la presentació el diputat de la CUP al Parlament Carles Riera, el militant del SEPC Guillem Ortega, la membre del COS Cati Morris, i la representant d'Alerta Solidària Mar Empordanès. 

7a02dc26 c1ef 44ac 9464 6414671c88e5
Cartell de l'Esquerra Independentista per la Diada 2023 / Foto: ACN

Diada combativa

Les mobilitzacions convocades seran a la plaça de la Paeria de Lleida a les 12.00 hores, a la plaça del Vi de Girona a les 17.00, a la plaça Urquinaona de Barcelona a les 18.00 i al Mercat Central de Reus a les 19:30. La mateixa Diada al matí, Arran farà el tradicional homenatge a Gustau Muñoz, el jove militant comunista assassinat en una manifestació l'11 de setembre del 1978 per un tret de la policia. 

Preguntada sobre el fet que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hagi confirmat l'assistència a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, la portaveu no ha volgut respondre de forma concreta a la qüestió. Tanmateix, ha dit que "el més important" és que hi hagi la "màxima participació", per això ha animat tota la ciutadania a participar de totes les mobilitzacions "que ajudin a confrontar de nou l'estat espanyol".