El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha omplert l’estació de Sants de Barcelona aquest dimarts amb avions de paper, una acció per reivindicar la llengua catalana: Avancem per la llengua: guanyem el futur. L’organització havia citat la premsa a l’estació per tal d’explicar el seu “full de ruta” per defensar la llengua catalana en l’àmbit educatiu davant d’una situació actual de retrocés.

La performance del SEPC ha consistit en el llançament d’avions de paper al vestíbul de l’estació, fet que ha sorprès els usuaris que a aquella hora es dirigien a agafar algun tren.

 

 

El sindicat independentista proposa “organització col·lectiva” per fer front a la davallada del català, i inclou en aquest aspecte la desobediència si cal. “Si una persona desobeeix, l’Estat la castiga. Si tot un poble desobeeix, l’Estat tremola”, apunta el SEPC en un document lliurat als mitjans de comunicació on afirma la campanya.

El 'contraatac' que proposa el SEPC pel català

Com a organització estudiantil, la SEPC creu que els estudiants han de fer una feina d’anàlisi de les problemàtiques que pateix la llengua i avaluar com “contraatacar”. El sindicat suggereix fer assemblees obertes, actes, adhesius i campanyes per arrossegar “tota la comunitat educativa” amb la voluntat de demostrar que “davant de cada claustre insubmís” trobaran “els estudiants de cara”. “Arrosseguem-hi tota la societat demostrant que la lluita per la llengua és una reivindicació de tot el poble català!”, reclamen.

Els promotors de la campanya, que s’ha donat a conèixer en el context de la performance a l’estació de Sants, volen que s’articuli “un front de resistència amb cada acció quotidiana, amb cada demanda local”. “Tan sols organitzades podrem teixir una estratègia que converteixi la resistència en ofensiva”, adverteixen.

La campanya del SEPC aposta per una educació 100% en català a tots els nivells i rebutgen explícitament els percentatges. El sindicat rebutja el bilingüisme perquè en un context on el castellà disposa de “tota la força d’un Estat darrere” es tracta d’una “sentència de mort” per l’idioma. Els estudiants defensen també que “és l'única forma de garantir que no hi ha segregació lingüística i convertir el català en una eina per la integració de les persones nouvingudes al nostre país”.

La proposta del SEPC també implica blindar un augment de les hores en català i que tot el material que es fa servir a les classes sigui en aquesta llengua. “El professorat ha de poder fer classe en català, i les administracions han de donar les facilitats perquè això es compleixi”, insisteixen.

El sindicat també defensa la promoció de l'ús del català entre els joves, més enllà de l’àmbit educatiu i fer que sigui la llengua de comunicació als patis, al lleure i a les comunicacions del centre amb les famílies. A banda, també recorden que “S’ha de generar contingut en català a les xarxes socials, interpretar obres de teatre, escriure llibres, compondre cançons i doblar pel·lícules”.