El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha plantat al Congrés dels Diputats amb una proposta sota el braç i ha ofert a Pedro Sánchez un pacte per a una legislatura de dos anys i, passat aquest temps, es compromet a convocar eleccions a excepció de si s'acorda allargar-la. És la fórmula que el PP ha trobat per evitar que la governabilitat depengui d’independentistes catalans, per a qui rebutgen l'amnistia i el referèndum i activar “reformes pendents” durant 24 mesos. És el que Feijóo ha posat sobre la taula en la reunió que els dos líders han mantingut aquest dimecres al matí. La percepció que s’endú Feijóo, tal com ha reconegut després, és que Sánchez “prefereix pactar amnisties, referèndums i grups parlamentaris”. “M’he trobat amb el 'no és no'”. L'oferiment de Feijóo ja està en via morta, a l'espera de constatar que no té suports per a la investidura.

La idea frustrada amb què s’ha presentat és oferir un acord per defensar “la igualtat entre els espanyols”. “Ofereixo un pacte nacional per frenar una deriva que perjudica els ciutadans”, ha afirmat Feijóo després de la reunió amb Pedro Sánchez a la cambra baixa. El PP vol que el PSOE s’abstingui en la investidura de Feijóo "en benefici de la centralitat” i amb l’objectiu que governi “la llista més votada”, “com ha sigut costum durant els últims 45 anys”, segons fonts del Partit Popular. D’aquesta manera, continuen les fonts, “la influència que pretenen tenir els partits independentistes quedaria desactivada” i “Espanya podria garantir la igualtat de tracte dels espanyols”.

Barrar el pas als independentistes

Per a Feijóo, només hi ha dues alternatives: un govern en solitari del PP amb l’abstenció del PSOE o un executiu dels socialistes que depengui d’independentistes. En la segona opció, el polític gallec hi veu un mar de problemes perquè veu l’independentisme “envalentit”, demanant "una amnistia general per a condemnats per atemptar contra la integritat de l'Estat", "la ruptura de la nació" i fins tot "referèndums d'independència". Tenim una obligació històrica, que és protegir l’Estat d’aquestes exigències que són inconstitucionals, discriminatòries i que ni el PP ni el PSOE portàvem al programa electoral”, ha assegurat.

El PP ha posat sobre paper la declaració d’intencions, un govern en solitari amb 15 ministeris i els sis pactes amb els quals intenten convèncer Pedro Sánchez i la resta de partits. A Gènova no paeixen que la governabilitat depengui d’independentistes i, segons el document, “no podem permetre que es converteixi en un bé a subhasta” i “estigui subjecte al xantatge permanent d’aquells que busquen privilegis particulars a costa i en perjudici de la gran majoria dels espanyols”. En aquest sentit, continua el document, “les condicions expressades per l’independentisme són completament inassumibles” perquè, al seu entendre, “s’estaria establint diferències entre espanyols que cap govern de la Nació pot admetre”.

En el marc del document s’estableixen sis pactes d’Estat, “les grans qüestions que estan tenallant la societat espanyola”. El primer acord és per a la “regeneració democràtica”, el segon és per a “l’Estat del Benestar”, el tercer és per al “sanejament econòmic”, el quart és “per a les famílies”, el cinquè és per l’aigua i l’últim és un “pacte territorial” per convertir el Senat “en una autèntica cambra de representació”.