El president Pere Aragonès ha convidat aquest dilluns Junts i la CUP a participar també en la taula de negociació entre el govern català i l'espanyol. La continuïtat d'aquest instrument, sovint criticat i menystingut, era un dels elements que ERC i el PSOE van pactar per a la investidura de Pedro Sánchez, a banda de la creació d'un altre espai de negociació entre els dos partits. Tot i que des d'Esquerra s'havia insistit en la importància que fossin representants del govern català i de l'espanyol, en les últimes hores ha convidat els altres dos partits independentistes a formar-ne part, tot i que Junts va sortir ràpidament per emetre un comunicat negant que el president els hagués fet aquest oferiment abans de l'entrevista. La proposta tampoc no ha entusiasmat gens ni mica la CUP. El portaveu dels anticapitalistes, Xavier Pellicer, ha assegurat des del Parlament de Catalunya que Aragonès pot comptar amb ells per treballar per a l'autodeterminació del país, però no per asseure's en "l'enèsima taula del diàleg": "Que no ens hi esperin", ha deixat clar el diputat cupaire. 

"El que tenim clar és que no aparcarem la qüestió de l'autodeterminació, que, a més, és la clau per poder resoldre totes les qüestions que ens preocupen del país com són els preus dels aliments o de l'habitatge", ha continuat Xavier Pellicer, assegurant que la CUP no "caurà en pactes competencials o fiscals", que, considera, són els que es poden donar ara mateix en aquest marc de la taula de negociació. Les paraules d'Aragonès en l'entrevista a TV3 van suposar un canvi de discurs important respecte de les persones que han de representar el govern català en la taula de diàleg. El 2021, Aragonès defensava que només hi podien participar consellers, fet que va obrir una crisi amb Junts, que hi volia enviar altres figures com Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, que no formaven part de l'Executiu. Després d'aquesta guerra interna, només van participar en la reunió representants d'ERC. Ara, en les últimes hores, Aragonès ha dit que "s'han d'asseure les delegacions que escullin els governs", apostant per incloure també Junts i la CUP. 

Disposats a escoltar la proposta de pressupostos 

Amb l'arribada de final d'any, la gran carpeta que té oberta el Govern de la Generalitat és l'aprovació d'uns nous pressupostos, que el 2023 es van acabar validant al mes de març després d'un pacte amb PSC i els comuns. Si l'any passat els anticapitalistes van rebutjar fins i tot a asseure's a negociar amb l'executiu català, enguany han deixat la porta una mica més oberta. Concretament, Xavier Pellicer ha avançat que la seva voluntat és reunir-se amb el Govern perquè els expliquin la seva proposta de pressupostos i a partir d'aquí decidir. Pels anticapitalistes la clau és "abordar les principals problemàtiques del país" en els comptes i ha advertit que la pilota és a la teulada d'Aragonès i el seu equip.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!