L'única cosa que sembla que avança favorablement a hores d'ara pel català és el decret que està preparant el Govern per protegir els mestres i els centres de la imposició del 25% del castellà, perquè l'acord per la reforma de la llei de política lingüística fa aigües al Parlament. ERC, PSC i Comuns pressionen Junts perquè tornin al consens, mentre que la CUP els exigeix, una vegada més, la retirada immediata de la proposició de llei: "No és més que una operació política en tota regla per absorbir i donar categoria a les sentències judicials", ha carregat l'anticapitalista Xavier Pellicer, que ha exigit als grups no convertir en llei "una sentència orquestrada per l'extrema dreta".

Al parer dels cupaires, amb aquesta modificació s'acaba amb el model d'immersió, en tant què es trasllada als centres el criteri per aplicar la immersió, i és per aquest motiu que han demanat de nou que qualsevol proposta sigui negociada prèviament amb la comunitat educativa i social: "És una contradicció que diguin que blinda la immersió lingüística quan el que es blinda és una sentència que situa el 25% del castellà als centres". Pellicer, a més, ha alertat que si ara els tribunals volen imposar el 25% i això s'accepta, després imposaran un 30%, i cada vegada més percentatge fins provocar que el català sigui residual: "Això no va del 25%, va d'una judicatura vinculada a l'extrema dreta i a l'estat". 

"No podem cedir ni un pam. Demanem a ERC, PSC i comuns que retirin la proposició de llei i parlin amb les entitats en defensa de la llengua", ha afegit el diputat, que també ha remarcat que cal una resposta de país per fer front a la sentència, amb un treball conjunt entre famílies, docents, sindicats de mestres i estudiants, Govern i Parlament. 

 

Confrontació al Parlament

Junts va notificar ahir formalment a la Mesa del Parlament la decisió de retirar "la seva signatura i suport" a la proposició de llei de modificació de la llei de política lingüística que va tramitar junt amb PSC, ERC i comuns el passat 24 de març. Paral·lelament, l'executiva del partit va fer arribar al president, Pere Aragonès, una proposta de decret per garantir l'aplicació de la immersió del català a les escoles, protegir les direccions dels centres i els mestres i deixar en mans del departament d'Ensenyament la validació dels projectes educatius. Aquest matí mentre el Govern estava reunit els grups parlamentaris de PSC, ERC i comuns han emplaçat a Junts a tornar-se a sumar a l'acord per a la reforma de la llei del català en les properes 24 hores i, en cas contrari, han anunciat que tramitaran algun text legal, sense aclarir si seria o no la reforma de política lingüística.