El Govern intenta surfejar les diferències entre els socis sobre la resposta a la interlocutòria del TSJC que reclama l'execució immediata de la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules. Abans de la reunió del Consell Executiu el president, Pere Aragonès, i els màxims responsables de Junts s'han reunit per intentar rebaixar la tensió. El pols, però, es manté obert, tot i que de moment s'ha evitat la topada. La portaveu, Patrícia Plaja, ha deixat clar en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, que el Govern no renuncia a reformar la llei de política lingüística "amb el suport del màxim de grups" i "tan aviat com sigui possible", però alhora ha anunciat que "treballa l'opció" d'un decret per defensar els centres i els projectes docents. "El govern treballa per donar resposta en tots els àmbits, cap és excloent", ha assegurat.

Junts va notificar ahir formalment a la Mesa del Parlament la decisió de retirar "la seva signatura i suport" a la proposició de llei de modificació de la llei de política lingüística que va tramitar junt amb PSC, ERC i comuns el passat 24 de març. Paral·lelament, l'executiva del partit va fer arribar al president, Pere Aragonès, una proposta de decret per garantir l'aplicació de la immersió del català a les escoles, protegir les direccions dels centres i els mestres i deixar en mans del departament d'Ensenyament la validació dels projectes educatius.

Cimera ERC-Junts

Abans de la reunió de Govern, s'ha celebrat una trobada en què per part d'ERC, a més del president, han participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a més del secretari general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i el director de l'oficina d'Aragonès, Sergi Sabrià. Per part de Junts, amb el vicepresident, Jordi Puigneró, han participat a la trobada, el màxims responsables de l'actual i la futura direcció del partit: el secretari general del partit, Jordi Sànchez, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del partit, Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet.

Tot i aquests moviments, aquest matí mentre el Govern estava reunit els grups parlamentaris de PSC, ERC i comuns han emplaçat a Junts a tornar-se a sumar a l'acord per a la reforma de la llei del català en les properes 24 hores i, en cas contrari, han anunciat que tramitaran la iniciativa perquè se sotmeti a la consideració de la cambra al ple de la setmana vinent.

Recurs del Govern

En ser interrogada sobre aquestes diferències entre els socis de Govern, Plaja ha insistit repetidament en les crides al "màxim consens i unitat" sobre un tema de país com és la defensa del model d'escola catalana. La portaveu ha subratllat que "s'està treballant el consens entre Junts i ERC dins del Govern" alhora que ha insistit a circumscriure les converses entre els grups parlamentaris a l'àmbit del Parlament. Plaja ha admès que la proposta de decret de Junts, s'ha abordat durant la reunió del Govern i també en una reunió prèvia. 

Paral·lelament, el Gabinet Jurídic de la Generalitat presentarà avui el recurs de reposició contra la interlocutòria que exigeix l'execució de la sentència de manera immediat. El Gabinet Jurídic considera que l'Asamblea por una escuela bilingüe no té legitimitat per demanar l'execució de la sentencia i que el fet la interlocutòria es basi en seva posició no només vulnera la llei del contenciós sinó que a més és contrari a la jurisprudència. ​El Govern demana la suspensió dels efectes de la interlocutòria fins que se decideixi sobre el recurs de reposició.